poze orchestra simfonica alaturi de violonistul alexandru tomescu

Orchestra Simfonica alaturi de violonistul ALEXANDRU TOMESCU

Cluj , Cluj-Napoca. Marţi 5 Iunie 2012 16:00 - Sâmbătă 9 Iunie 2012
Filarmonica de Stat „Transilvania”, Casa de Cultura a Studentilor

Categorii: Muzica si Concerte

Concertul Simfonic, sustinut de Orchestra Simfonica, alaturi de solistul la vioara ALEXANDRU TOMESCU, sub bagheta dirijorului Horváth József. În concert vor fi prezentate lucrari ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven si Alexander Glazunov.

Vineri, 8 iunie 2012, ora 19, Abonament 29
Casa de Cultura a Studentilor

Orchestra Simfonica
Dirijor: Horváth József
Solist: Alexandru Tomescu

În program:
Ludwig van Beethoven - Uvertura Egmont, op. 84
Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru vioara nr. 3 în Sol major, K.V. 216
Alexander Glazunov - Simfonia a V-a în Si bemol major, op. 55

Dirijorul Horváth József a studiat dirijat cor la Academia de Muzica „Gheorghe Dima”, cu Florentin Mihaescu, Cornel Groza si Gheorghe Victor Dumanescu. În anul 2001, a absolvit, în cadrul aceleiasi institutii, a doua specializare, dirijat orchestra, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.
Dupa terminarea studiilor, a participat la cursurile de maiestrie sustinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky si Kurt Masur. Evolutia profesionala i-a fost influentata în mod semnificativ si prin participarea sistematica la repetitiile si concertele maestrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos si Georges Prêtre.
Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare si din noiembrie 2006 al Operei Nationale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timisoara, Târgu-Mures, Orchestra de Camera Radio din Bucuresti, Opera Nationala din Bucuresti, Corul Radiodifuziunii din Budapesta si Orchestra Simfonica RTVE din Madrid.Este fondator si Director Artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreste sa promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Dupa o mai mult decât fructuoasa cariera realizata în Europa si în lume, presarata cu succese în sali precum Théâtre des Champs Elysées – Paris,Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maestri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee nationale de muzica clasica, realizate exclusiv din fonduri private.

A înteles ca neconventionalul, ca îmbinare între profesionalism si inovatie, este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicala româneasca: a cântat pe Stradivarius într-o statie de metrou, pentru a dovedi ca exista o însemnata receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o padure pentru a milita împotriva exploatarii irationale a domeniului forestier. A cântat în fata unei case în ruina, pentru a stopa distrugerea cladirilor aflate în Patrimoniul National. A cântat în vederea adunarii de fonduri pentru Asociatia Nevazatorilor din România sau pentru protezarea auditiva a copiilor cu deficiente de auz.

Este printre primii artisti, care si-au facut o misiune clara din a purta mesajul muzicii clasice în orase românesti în care nu exista filarmonici.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 762
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 4337 zile, 05 Iun. 2012

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .