poze flag this messagebun venit in germania serie de filme pe tema migrarii

Flag this messageBun venit în Germania? - Serie de filme pe tema migrării

Cluj , Cluj-Napoca. Marţi 24 Aprilie 2012 19:00 - Vineri 27 Aprilie 2012
Cinema Arta şi Centrul Cultural German Cluj-Napoca

Categorii: Spectacole si Filme

În această primăvară, Centrul Cultural German dedică două proiecte importante temei migrării. Este vorba despre blogul www.germaniatransfer.de, care ilustrează procesul de adaptare într-o nouă ţară, scris de tineri absolvenţi care s-au mutat în Germania şi despre o serie de patru filme.

Seria începe cu o comedie germană, Almanya – Bun-venit în Germania, care prezintă problemele personale şi aventurile neobişnuite ale unei familii de turci, dintr-o altă perspectivă decât cea a problemelor de integrare: prima vizită la magazin, prima zi de şcoală şi dorul de ţară.

Următorul film, Felicia, înainte de toate, expune angoasele şi dorul unei femei întoarse în ţara natală după aproape două decenii de trai în altă ţară – aspecte interioare, mult prea puţin explorate în filmele cu tema migrării.

Acest subiect este aprofundat în filmul proiectat în 26 aprilie, Heimkehr, din care aflăm povestea unei familii ai cărei membri sunt prinşi între ţara natală şi cea în care trăiesc pentru a câştiga banii care să-i ajute să-şi împlinească visul cel mare. Doar că acesta este umbrit de conflictele de indentitate ale copiilor şi cele dintre ei şi părinţii lor, pentru că vechea patrie nu înseamnă nimic pentru fiii născuţi departe de ea.

Tema problemelor de identitate ale migranţilor este foarte subtil şi expresiv abordată în ultima proiecţie, Das Fräulein, prin portretul a trei femei cu destine, personalităţi şi aspiraţii diferite, care însă au în comun originea şi căutările aferente într-o lume străină, care, inevitabil, le va lega.

Toate cele patru filme au fost foarte apreciate în lumea cinematografică şi premiate la numeroase festivaluri şi, cu siguranţă, fiecare dintre spectatori se poate regăsi în personajele filmelor şi în poveştile de viaţă relatate.

Toate filmele proiectate sunt subtitrate în engleză iar intrarea este liberă.

Programul filmelor:

Marţi, 24.04, ora 19:00 Almanya – Willkommen in Deutschland (D 2011)
Cinema Victoria Regie: Yasemin Şamdereli

Cum te simţi în ipostaza unui muncitor străin în Germania? Povestea turcului Hussein Yilmaz este captivantă. Comedia remarcabilă Almanya – Bun-venit în Germania prezintă migrarea forţei de muncă dincolo de problematica vălului islamic şi de probleme de integrare. În prim-plan apar problemele personale şi aventurile neobişnuite ale unei familii de turci, prima vizită la magazin, prima zi de şcoală şi dorul de ţară. Filmul, care a marcat debutul surorilor Yasemin și Nesrin Samdereli, abordează stilul de viaţă al unei familii de muncitori străini relativ bine integrate în Germania. Imagini artistice, un umor deosebit şi o doză de melancolie transformă acest film într-o experienţă cinematografică de neuitat. Almanya – Bun-venit în Germania a fost desemnat drept unul dintre cele mai bune filme germane ale anului 2011 și a ocupat locul doi la Festivalul de Film German la categoria cel mai bun film.
În germană cu subtitrări în engleză.


Miercuri, 25.04., ora 19:00 Felicia, înainte de toate (RO 2009)
Cinema Victoria Regie: Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu

Într-un mod subtil şi plin de suspans, regizorii Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf expun sentimentele unei românce de 40 de ani, care răbufnesc după mulţi ani de trai departe de casă, fiind prinsă între familie şi viaţa în Olanda. Dorul de casă, care nu a dispărut nici după 19 ani, şi povara responsabilităţii faţă de familia din ţara natală o afectează profund şi, treptat, se transformă într-un conflict deschis cu părinţii ei.
Dialoguri dinamice şi un scenariu autentic, combinate cu talentul extraordinar al actriţei Ozana Oancea fac din filmul Felicia, înainte de toate o operă de mare valoare despre conflictul interior al emigrantului.
Filmul de debut al lui Răzvan Rădulescu şi al Melissei de Raaf a primit numeroase premii, printre care cel pentru “cel mai bun film de debut”, “cel mai bun scenariu” şi “cea mai bună actriţă” la TIFF 2010.

Joi, 26.04., ora 19:00 Heimkehr (D, HR 2004)
Cinema Victoria Regie: Damir Lukacevic

Visul tipic al muncitorilor emigranţi: să munceasă din greu şi să câştige bani în Germania, pentru a se putea bucura de pensia bine meritată, acasă. Damir Lukacevic arată în filmul Heimkehr, că acest vis nu este atât de uşor de realizat cum pare. Obsesia de a se întoarce în ţara natală aduce familia la un pas de colaps. Cei trei fii născuţi în Germania se rătăcesc între cele două identităţi şi nu îşi pot urma cu uşurinţă părinţii în patria lor veche. Tensiunea şi conflictul interior ajung la maxim în ajunul plecării. Damir Lukacevic, regizor german de origine croată, este cunoscut pentru filmele sale de scurt metraj. Cu filmul său de debut, Heimkehr, a primit premiul Verdi pentru cel mai bun regizor.

Vineri, 27.04., ora 19:00 Das Fräulein (D, CH 2006)
Centrul Cultural German Regie: Andrea Staka

Trei femei de aceeaşi provenienţă, cu o soartă similară, dar cu totul diferite când vine vorba de a-și întâmpina destinul, stau în centrul peliculei Das Fräulein. Au venit din Iugoslavia dezintegrată în Elveţia şi de atunci îşi caută identitatea. Locul natal este mereu prezent în conştientul lor, fără a fi înfățişat în film. Regizoarea Andrea Štaka abordează tematica folosind, în locul unei documentări concrete, imagini subtile. Prin observarea exactă şi sensibilă, respectul față de personajele sale, ea creează prin filmul Das Fräulein un studiu de personaj emoţionant şi complex, tematizând problema globală a căutării identităţii.
Debutul biografic al lui Andrea Štaka a primit în 2006 Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno în 2006 şi premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film din Sarajevo.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 710
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 4379 zile, 23 Apr. 2012

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .