poze lumi capturate exemple de arta documentara moderna
poze lumi capturate exemple de arta documentara moderna

Lumi capturate – Exemple de artă documentară modernă

Cluj , Cluj-Napoca. Luni 3 Octombrie 2011 19:00 - Vineri 7 Octombrie 2011
Centrul Cultural German din Cluj

Categorii: Spectacole si Filme

Centrul Cultural German din Cluj începe noul an universitar cu o serie de proiecții, care își propun să dovedească faptul că filmul documentar poate să fie, în același timp, un act creativ și interactiv. Proiecțiile de filme se intitulează „Lumi capturate – Exemple de artă documentară modernă” și vor avea loc între 3 și 7 octombrie. Seria pornește de la istoria română prin o colaborare specială dintr-un artist german, Harun Farocki și un regizor român, Andrei Ujică. Din Videogramele unei revoluții aflăm cum s-a văzut și cum s-a mediatizat revoluția din decembrie 1989. Folosind arhivele televiziunii române și profitând de tehnica modernă, trecând de la cadru la cadru, se înteleg și se explică mecanisme complexe. Următorul film, Workingman’s Death (r: Michael Glawogger) trece deja la un nivel global pentru a arăta diferitele fațete ale muncii în cele mai inimaginabile condiții de pe mapamond. Se pregătește astfel terenul pentru a treia proiecție, filmul Darwin’s Nightmare (r: Hubert Sauper) din care aflăm despre efectele globalizării mai puțin cunoscute europenilor. După proiecțiile de la Centrul Cultural German din Cluj, evenimentul va continua la Fabrica de Pensule. În 6 octombrie se proiectează Dacia, dragostea mea (r: Julio Soto / Stefan Constantinescu), un documentar ce ajunge la inima oricărui proprietar sau pasionat de Dacia. Sunt relatate schimbările din România, modul în care acestea au afectat populația precum și caracterul inedit al relației dintre români și „mașina poporului român”, Dacia.

Momentul culminant al evenimentului este, cu siguranță, vernisajul-film documentar Vergessene Fahnen (Steaguri pierdute) al lui Florian Thalhofer la care participă artistul invitat al Centrului Cultural German. Este vorba de o instalație video, în care spectatorul hotărește ordinea secvențelor și deci construiește participativ un film documentar, care pune problema relației dintre oameni și simbolurile naționale pe care câteodată le asumă, câteodată le ascund. Care sunt motivele, șI în ce constă mândria națională? Centrul Cultural German din Cluj vă invită în săptămâna dintre 3-7 octombrie să descoperiți răspunsurile la aceste întrebări și să cunoașteți mai mult din lumea ce ne înconjoară.

Tehnici noi şi formate inovative îi conferă filmului documentar din ultimii ani o prospeţime aparte. Tinerii documentarişti îşi iau rămas bun de la forma tradiţională a filmului documentar şi caută drumuri noi. Un interviu filmat, combinat cu înregistrări din arhivă şi cu un comentariu monoton nu mai sunt de ajuns în zielele noastre, pentru a asigura succesul în domeniul filmului documentar.

Seria de filme prezintă documentare moderne, care profită de numeroasele tehnici pe care le oferă mediile moderne, care prezintă o temă estetic şi palpitant şi în acelaşi timp vin mai aproape de idealul filmului documentar, şi anume prin cât mai puţin comentariu şi evaluare, pentru a arata exact ceea ce este.
Cele cinci documentare ale seriei de filme tratează teme actuale, precum problemele globalizării, relaţia dintre medii şi societate sau viaţa muncitorului în lumea modernă. Varietatea filmelor se întinde de la filme neobişnuite, făcute însă cu mijloace tradiţionale, şi până la filme care depăşesc limitele tradiţionalului şi seamănă mai degrabă unor instalaţii de medii sau filme experimentale.

Programul evenimentului

Luni, 3 octombrie 2011, ora 19:00 – Centrul Cultural German (str. Universitatii 7-9)
Videogramele unei revoluţii (D 1992, Regie: Harun Farocki/Andrei Ujică)

Marti, 4 octombrie 2011, ora 19:00 – Centrul Cultural German (str. Universitatii 7-9)
Workingman’s Death (D 2005, Regie: Michael Glawogger)

Miercuri, 5 octombrie 2011, ora 19:00 – Centrul Cultural German (str. Universitatii 7-9)
Darwin’s Nightmare (AU, F, BE, D 2004, Regie: Hubert Sauper)

Joi, 6 octombrie 2011, ora 19:00 – Fabrica de pensule (str. Henri Barbusse 59-61)
Dacia, dragostea mea (RO 2009, Regie: Julio Soto / Stefan Constantinescu)

Vineri, 7 octombrie 2011, ora 18:30 - Spaţiul de rezidenţă Bosisio-SABOT, Fabrica de Pensule (str. Henri Barbusse 59-61)
Vergessene Fahnen / Steaguri uitate - Instalaţie Korsakow de Florian Thalhofer

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 595
Cuvinte cheie: rock , Evenimente Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 4588 zile, 03 Oct. 2011

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .