poze ubu ambalat in hartie noua premiera la teatrul maghiar de stat cluj
poze ubu ambalat in hartie noua premiera la teatrul maghiar de stat cluj poze ubu ambalat in hartie noua premiera la teatrul maghiar de stat cluj

Ubu ambalat în hârtie - Nouă premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Cluj , Cluj-Napoca. Duminică 4 Decembrie 2011 20:00 - Duminică 4 Decembrie 2011
Teatrului Maghiar de Stat Cluj

Categorii: Spectacole si Filme

Ubu Rege, regia Alain Timar

Piesa lui Alfred Jarry pornită de la o glumă a unor liceeni îi ridiculizează pe dictatorii puternici, sau pe despoţii ambiţioşi, gata să facă orice pentru a-şi atinge scopurile. Dar mai mult decât atât, face o analiză dură, însă lucidă a comportamentelor umane. După premiera cu eşec scanadalos al Ubu Rege, Ubu a intrat în mitologia modernă: ziarele franceze folosesc zilnic epitetul ubuesque pentru a descrie persoanele încrezute, parvenite.
În România de dinaintea 1989 punerea pe scena a piesei lui Jarry, Ubu rege, era ca şi un gest revoluţionar împotriva regimului comunist, însă după căderea regimului ceauşist, se pare, că Tatăl Ubu şi Mama Ubu apar mai rar pe scenele teatrelor. La Cluj cuplul Ubu revine pe scenă la data de 4. decembrie ora 20.00 în montarea regizorului francez Alain Timar. Directorul teatrului Theatre des Halles din Avignon nu ne arată numai un Ubu, ci un şir de Ubu-uri, spectacolul fiind critica banilor şi a dictaturii financiare.
„În ziua de azi, puterea pe care o denunţăm nu mai este puterea exclusivă a unui dictator cum a fost Ceauşescu sau Hitler, e vorba de o altă putere. În esenţă e vorba despre puterea banilor şi a sistemului, a unui sistem în care suntem cu toţii prizonieri” – spune regizorul Alain Timar despre Ubu rege. În viziunea regizorului puterea împotriva căreia trebuie să luptăm este în esenţă o putere financiară difuză care într-un fel ne depăşeşte şi ne ţine cu adevărat prizonieri. Azi nu se denunţă un sistem politic anume, ci altceva, un alt sistem, care este la fel de opresor, la fel de violent faţă de individ – spune Alain Timar.

Alfred Jarry: Ubu rege

Regia: Alain Timar
Decorul şi costumele: Alain Timar
Cu: Zsolt Bogdán, Áron Dimény, Loránd Farkas, Sándor Keresztes, Ervin Szűcs, Loránd Váta, Csilla Albert, Enikő Györgyjakab, Emőke Kató, Júlia Laczó, Tünde Skovrán, Csilla Varga

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 560
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 4527 zile, 03 Dec. 2011

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .