poze boboteaza mare 06 ianuarie 2011 constanta

Boboteaza Mare 06 Ianuarie 2011 Constanta

Constanta , Constanta. Joi 6 Ianuarie 2011 07:00

Categorii: Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 500/800

Boboteaza Mare 06 Ianuarie 2011 Constanta

Slujba de Sfinţire cea Mare a apei oficiată de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,la malul Marii Negre Constanta .

I se spune Aghiazma Mare, cuvintul “aghiazma” in limba greaca semnficind “sfintire”, pentru ca in slujba speciala cu aceasta ocazie este invocat Duhul Sfint de noua ori, si nu de trei ori ca la Aghiazma Mica. Prin sfintirea apei mari se sfinteste intreaga creatie. Apele isi schimba firea, lucru vazut de toti cei care au pastrat-o zeci de ani in case. De asemenea, prin aghiazma se iarta si unele pacate ale credinciosilor. Pe linga sfintirea lumii exterioare, Aghiazma Mare sfinteste si trupurile crestinilor. Ea este bauta de credinciosi, timp de opt zile, adica pina la Odovania Botezului, inainte de a pune altceva in gura. In restul anului, este data, in loc de impartasanie, celor care nu pot primit Trupul si Singele Mintuitorului. Conform traditiei, credinciosii intrebuinteaza Aghiazma Mare si pentru stropitul caselor, a gospodariilor, a vitelor, a livezilor, sfintind lumea din jur si chemind ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an. Aghiazma Mare este pastrata cu sfintenie de oameni, indeosebi in vase de sticla, unii pastrind-o dupa zeci de ani, fara ca aceasta sa-si schimbe gustul sau culoarea.
Chiar daca nu are termen de valabilitate, celor care au mai pastrat Aghiazma Mare de anul trecut si vor sa o inlocuiasca, li se recomanda, conform canoanelor si traditiei bisericesti, sa o verse intr-o fintina sau sa o toarne la radacina unui copac.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1807
Cuvinte cheie: Constanta
dragos dimof

Adaugat in urma cu 4217 zile, 11 Dec. 2010

Adaugat de gemeny_photos

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey
Evenimente Create: 82

  • Ai ceva de zis?

    .