poze festivalului international zile si nopti de literatura

Festivalului International Zile si Nopti de Literatura

Constanta , Neptun. Sâmbătă 5 Iunie 2010 - Miercuri 9 Iunie 2010

Categorii: Festivaluri , Alte Evenimente

MARIREA ȘI DECADEREA PERSONAJULUI IN FICȚIUNEA LITERARA

Uniunea Scriitorilor din Romania organizeaza, in perioada 05 -09 iunie 2010, a noua editie a Festivalului International Zile si Nopti de Literatura, care va avea loc la Neptun si Mangalia.

Evenimentul reuneste aproximativ șaptezeci de participanți din țara și de peste hotare (din Armenia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Cipru, Egipt, Estonia, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria), acoperind intreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducatori, editori, critici și redactori de presa literara. Sesiunile de lecturi vor oferi poeților posibilitatea sa citeasca din creațiile lor.

Colocviul invita la o dezbatere privind MARIREA ȘI DECADEREA PERSONAJULUI IN FICȚIUNEA LITERARA. Dupa ce a fost evacuat din fictiunea literara cu cincizeci de ani in urma si pentru o buna bucata de vreme, personajul s-a reintors victorios si deloc umil, dupa nedreapta penitenta, care parea sa fi pus capat unei glorioase galerii de eroi literari. Nu numai ca si-a regasit vechile titluri de onoare, dar s-a impaunat cu unul nou: acela de a nu se mai considera inventat de un autor atotputernic ca un Dumnezeu, ci de a-si proclama o realitate asa-zicand documentara, deopotriva istorica si biografica.

In linii mari, aceasta pare sa fie evolutia personajului si implicit a romanului in sfertul de secol scurs de la moartea antiumanismului si pozitivismului structuralist aflat la originea acelui nouveau roman care a dat doi laureati Nobel.

Intrebarea este daca, in ultimul an al primului deceniu din secolul XXI, am atins punctul de sus al sinusoidei personajului emancipat de sclavia fictiunii, cu alte cuvinte, daca el are inca un viitor, sau se afla deja pe buza declinului. In functie de raspunsul pe care il vom da, vom sti daca imaginatia scriitorului se va vedea repusa, mai devreme sau mai tarziu, in drepturile socotite candva firesti sau romanul va continua sa se hraneasca din istoric si din biografic ca astazi.

In cadrul Festivalului va avea loc Ceremonia de decernare a premiilor: Marele Premiu OVIDIUS, unei personalitati literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National (in valoare de 10.000 Euro); Premiul Festivalului, pentru un tanar scriitor, acordat de Primaria Municipiului Mangalia (in valoare de 5.000 Euro).

Partenerii tradiționali sunt și anul acesta Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Primaria Municipiului Mangalia, Institutul Cultural Roman si Institutul Polonez. USR a mai incheiat parteneriate și cu British Council, Editura Leda, Grupul Editorial Corint și Editura Humanitas Fiction. Toți partenerii sunt și coorganizatori ai ediției 2010.

Parteneri media: Romania literara, Ramuri, Jurnalul Național, Luceafarul de dimineața, Societatea Romana de Radiodifuziune și agenția Cook Communications.

Alaturi de Uniunea Scriitorilor se regasesc și anul acesta Hotel President (Mangalia), Hotel Cocor (Neptun), Hotel Elizeu și Hotel UNIQUE (București).

Departamentul Relatii Internationale
Calea Victoriei 115, postal code 010071,
sect. 1, Bucharest, Romania

tel/fax: +(40) -21-316-79-82
ovidius_festival@yahoo.com
http://www.uniuneascriitorilor.ro

Mai multe detalii: http://www.comunicatemedia.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 742
cris

Adaugat in urma cu 5069 zile, 12 Mai. 2010

Adaugat de _Cris_

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 2544

  • Ai ceva de zis?

    .