poze expozitia minuni din lut la sfantu gheorghe

Expozitia "Minuni din lut" la Sfantu Gheorghe

Covasna , Sfantu Gheorghe. Marţi 23 Martie 2010 19:00
Muzeul Naţional Secuiesc

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Muzeul Naţional Secuiesc vă invită la vernisajul expoziţiei “Minuni din lut”, în data de 23 martie 2010, orele 19.00.

Pe teritoriul transilvănean cahla apare în secolul al xv-lea, schimbând treptat vatra liberă formată din nuiele împletite lipite cu lut, sau cahla oală, formată pe roata olarului.

În procesul formării artistice a cahlelor un rol important au jucat cahlarii anabaptişti (habani) din vinţul de jos, colonia lor fiind fondat de principele Gabriel Bethlen în anul 1622. Minunatele lor cahle, cu smalţ strălucitor şi cu stil de ornamentare proprie era deja în secolul al xvii-lea preferat de nobilii transilvăneni. Vatra habană avea o renume mare şi pe teritoriile locuite de secui.

În scaunele secuieşti pe lângă cahlele habane s-au bucurat de un mare renume şi cele săseşti. În secolul al xvii-lea căhlăritul meşterilor breslaşi din scaunele săseşti concura deja cu cel al habanilor. Arta cahlelor din Braşov, Sibiu, Drăuşeni sau Bistriţa, cu ornamentele renascentiste sau de stil baroc era admirată peste tot în ardeal. În scaunele secuieşti s-au răspândit mai ales piesele breslei din Braşov, influenţând treptat tehnicile şi motivele folosite de centrele de olari din zonă.

Expoziţia noastră, bazată exclusiv pe colecţia muzeului naţional secuiesc, are ca scop prezentarea centrelor secuieşti şi a acelor centre săseşti, ale căror piese erau răspândite în zona noastră. Prin motivele cele mai tipice se conturează acel cadru ornamental, în care fiecare centru secuiesc (târgu-secuiesc, herculian, chişmed etc.) Şi-a găsit propriul stil de exprimare.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 548
marcel s

Adaugat in urma cu 5142 zile, 22 Mar. 2010

Adaugat de marci

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 2957

Alte Evenimente din Sfantu Gheorghe
zilele sfantu gheorghe 2024

Zilele Sfântu Gheorghe 2024

Covasna, Sfantu Gheorghe. 23 Apr 2024 - 28 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .