poze casa memoriala mihai codreanu incantata de oaspeti

Casa memoriala "Mihai Codreanu", incantata de oaspeti

Iasi , Iasi. Marţi 1 Septembrie 2009 10:00

Categorii: Alte Evenimente , Expozitii si Lansari de carte

Toamna se numara muzeele, iar inceputul racoros de toamna dezmorteste un vechi muzeu in Targul Iesilor.

Dupa o vreme indelungata in care a fost lasata uitarii, nefiind intretinuta, Casa memoriala "Mihai Codreanu" se redeschide pentru public, incepand cu luna septembrie.

In imobilul devenit muzeu in august 1970 si supranumit "Vila Sonet", a locuit si a creat maestrul sonetului romanesc, Mihai Codreanu, acesta considerand sonetul o poezie de maxima virtuozitate.

Casa a fost construita in anul 1934, intr-un cartier vechi al orasului, in vecinatatea unei stravechi bodegi cu rezonante istorice, numita "Bolta Rece", pe un loc primit de scriitor din partea primariei iesene, drept recunostinta a meritelor sale literare. Cladirea obisnuia sa fie locul de intalnire al boemei iesene si mai cu seama al unor personalitati ale scrisului romanesc precum Eminescu, Creanga, Caragiale, Mihail Sadoveanu, George Topirceanu, Ionel Teodoreanu sau Otilia Cazimir.

Imobilul este ocupat de scriitor pana la moartea sa, în 1957. Muzeul actual este organizat într-o maniera în care, doar in mica masura, s-ar putea vorbi de interventia tehnicilor muzeografice cunoscute, aceasta pentru a se respecta dorinţa donatorului (sotia scriitorului) de a păstra imaginea casei din timpul vietii sonetistului. Astfel, expozitia permanenta, ce se desfasoara pe spatiul cuprins de un hol si trei incaperi, marcheaza convingator principalele aspecte din viata si activitatea cunoscutului sonetist, dar pastreaza si atmosfera autentica a modului de organizare a caselor mici, burgheze, din Iasul primei jumatati a veacului XX.

Iesenii pot sa (re)descopere muzeul de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 17:00.

surse: MLRI, 7est.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 961
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5344 zile, 01 Sep. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .