poze donatii de sange in iasi

DONATII DE SANGE in Iasi

Iasi , Iasi. Miercuri 9 Decembrie 2009 08:00
Centrul de Donari a Spitalului Judetean Iasi

Categorii: Alte Evenimente

9-11 decembrie, orele 08-14:00

In fiecare secunda undeva in lume apare nevoia de sange. E vorba atat despre oameni accidentati, despre oameni in salile de operatii cat si despre oameni care sufera de afectiuni grave la care singura sansa este transfuzia de sange la un interval de timp.
Incearca sa iti imaginezi ce ar fi daca a dona sange ar fi ceva privit cu usurinta cu care sunt privite alte aspecte ale vietii cum ar fi concediile, masa la un restaurant, sau alte asemenea lucruri pe care le faci pentru ca vrei. Pentru milioanele de oameni care au nevoie de sange anual asta ar face separarea intre viata si moarte.

Donand sange poti salva chiar si trei vieti.

Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.

Celulele rosii (hematiile) - se pot pastra 35 zile si se folosesc in special la pacientii din salile de operatii si reanimare.

Trombocitele - se pot pastra maxim 5 zile si sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer si leucemie.

Plasma - poate fi congelata si rezista pana la un an, este folosita in principal in tratamentele accidentatilor si bolnavilor cu arsuri.

Fiecare unitate de sange - luata ca intreg - este testata contra bolilor inainte de a fi trimisa spre separare.

Donarea de sange este sigura si usoara, este important de stiut ca nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii pentru ca se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare. Doneaza sange si vei putea salva pe cineva. Cand donam sange trebuie sa ne gadim la faptul ca rolul se pate inversa oricand si noi sa fim de cealalta parte a perfuziei.

Cei care doresc sa doneze sange trebuie sa aiba varsta cuprinsa între 18 ?i 50 de ani, sa aiba greutatea de 58-100 kg ai sa nu sufere de boli grave precum: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele ?i sa nu aiba miopie mai mare de 6 dioptrii. De asemenea, donatorii nu trebuie s? consume grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore inaintea donarii si sa nu fi suferit opera?tii chirurgicale în ultimele saptamani.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 613
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5249 zile, 06 Dec. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .