poze ziua jandarmeriei rurale

Ziua Jandarmeriei Rurale

Iasi , Iasi. Marţi 1 Septembrie 2009 08:30
Inspectoratul de Jandarmi Judetean Iasi

Categorii: Alte Evenimente

Marti, 1 septembrie 2009, se implinesc 116 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale in Romania.

Cu acest prilej, la ora 08.30, in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi va avea loc o intalnire intre veteranii de razboi jandarmi din municipiul Iasi si cadrele unitatii. Printre invitati sunt fosti sefi de post sau legiuni de jandarmi care au activat in zona Moldovei.

La 1 septembrie 1893 a intrat in vigoare "Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale", promulgata prin Decret Regal de catre Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nu corespundeau unui stat modern european. Este demn de remarcat faptul ca aceasta lege a pus accentul pe atributiile Jandarmeriei Rurale de a "veghea in localitatile rurale la siguranta publica, la mentinerea ordinii si executarea legilor", stipulandu-se, totodata, garantarea unei circulatii normale si civilizate pe principalele cai de comunicatie ale tarii. Din punct de vedere al misiunilor de politie judiciara, jandarmii se subordonau judecatorilor de instructie si procurorilor.

La acea vreme, in Moldova, Jandarmeria Rurala functiona cu doua circumscriptii de jandarmi, la Iasi si Galati, cu cate o companie de jandarmi la fiecare judet, sectii de jandarmi pentru mai multe comune, posturi de jandarmi in unitati administrative de baza.

Avand in vedere evolutia istorica si Jandarmeria Rurala cunoaste numeroase schimbari si reorganizari in anii 1929, 1938, 1944, iar in anul 1949 structurile Jandarmeriei Rurale sunt trecute la Directia Generala a Militiei.

Pana in anul 1998, 1 septembrie era si Ziua Jandarmeriei Romane, insa, odata cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, aceasta se sarbatoreste la 3 Aprilie, zi care marcheaza promulgarea, de catre domnitorul Grigore Alexandru Ghica, in anul 1850, a primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei, "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi".

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 778
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5344 zile, 01 Sep. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .