poze ziua armistitiului sfarsitul primului razboi mondial

Ziua Armistitiului - sfarsitul Primului Razboi Mondial

Iasi , Iasi. Marţi 10 Noiembrie 2009 18:00
Centrul Cultural Francez

Categorii: Conferinte si Seminarii , Spectacole si Filme

Dezbateri si proiectii de film

"Marele Razboi: 1914-1918" de Patrick Jeudy
"Iasi, capitala de razboi" de Titus Ceia, Dana Ceia si Alina Titei

10 noiembrie, ora 18.00, CCF
Invitati: prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie si lect. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor

Pentru a comemora ziua de 11 noiembrie* - Ziua Armistitiului, Centrul Cultural Francez din Iasi va organiza o dezbatere animata de istoricii ieseni prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie si lect. univ. dr. Claudiu-Lucian Topor si va proiecta doua filme documentare: Marele Razboi: 1914-1918 (din seria ) si Iasi, capitala de razboi.

"La Grande Guerre" / "Marele Razboi" (52 min.) - face parte dintr-o prestigioasa serie de filme în care celebrul istoric Alain Decaux povesteste enigmele istoriei din Primul si din al Doilea Razboi Mondial. Filmul prezinta imagini inedite si de o valoare inestimabila, imagini pastrate de armata franceza si care redau sacrificiul imens al unei intregi generatii.

"Iasi, capitala de razboi" este un documentar de 33 de minute, realizat de Titus Ceia, Dana Ceia si Alina Titei, care prezinta o perioada foarte dificila si aproape necunoscuta din decembrie 1917, care a transformat Iasiul în capitala de facto a României.

11 noiembrie reprezinta memoria unei zile, cea a Armistitiului din 1918, care a pus capat luptelor din Primul Razboi Mondial (1914-1918). Focul a încetat efectiv la ora 11.00 si a facut sa rasune pe tot teritoriul Frantei sunete de clopote si de goarne care anuntau sfârsitul unui razboi care a facut mai mult de 18 milioane de morti si milioane de invalizi si de mutilati. Generalii nemti si aliatii s-au reunit într-un vagon-restaurant pregatit de maresalul Foch în luminisul Rethondes, în padurea Compiègne.
*Sursa: 360city.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1339
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 4776 zile, 10 Nov. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

  • Ai ceva de zis?

    .