poze expozitie de pictura si desen apartamentul

Expozitie de pictura si desen:"APARTAMENTUL"

Iasi , Iasi. Vineri 21 Mai 2010 12:00 - Joi 1 Iulie 2010
Libraria Avant-Garde

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Spatiul nostru cel de toate zilele...



Ambiguitatea situarii noastre In spatiu este leit-motivul expozitiei comune propuse de Marinela Botez si Claudiu Ciobanu. Apartamentul este pretextul artistic al unei dezbateri despre libertate, sociabilitate Si intimitate, accesibile sau, dimpotriva, restrictionate, in geografia conventionala a Orasului.

Care sunt toposurile noastre privilegiate? Unde ne putem simti, fie si la rastimpuri, cu adevarat acasa? Care este locul propriu al fericirii personale? Spatiul public? (strada, parcul, mall-ul)Cel privat (casa, gradina, apartamentul, balconul cu rufe si flori)? Cum conciliem idealurile proprii cu exigentele de cuplu, de grup sau comunitare? Care sunt sansele de a administra nestingheriti cativa metri patrati de intimitate in arhitectura haotica a junglei urbane?

Arc de triumf al familiilor nou incropite, templu al urbanismului excesiv, aberatie verticala, coloana infinita a precaritatii, semetie stridenta, inestetica si uneori insalubra, alveola transparenta acustic Si vizual, celula neprietenoasa de beton si sticla, loc a socializarilor conjuncturale, Blocul izoleaza fara a proteja, inchide fara sa (ne) deschida. SupralicitInd inaltimea, el ne apropie fizic de Cer, intretinand pe moment iluziile detasarii, libertatii si familiaritatii. In egala masura, blocul limiteaza mobilitatea si comunicarea; devenim straini intr-o lume ostila, oaspetii lui provizorii, ostatici ai interioarelor standardizate pe criterii economice si functionale. Multiplicat in exces, el transforma centrul in periferie, cartierul in mahala, imprumutand insemnele estetice ale acestora.

Apartamentul recreeaza in formule surogat, miniaturale, spatiul ideal, visat de fiecare. Oglinda a tuturor mizeriilor si deliciilor cotidiene, el poate fi loc de cosmar, de fatalitate sau exil, dar si Eden al bucuriilor simple, refugiul favorit fata de zgomotul, agresivitatea si indiscretiile colective. In versiune dezirabila, a fi acasa inseamna a fi cu tine, cu cei dragi, cu prietenii, intr-un spatiu optim, al deplinei intimitati si convivialitatii. In acest sens, apartamentul poate fi nu doar blestem, ci si alternativa.

RecompunInd uneori cu realism, alteori simbolic si alegoric, ambiata cenusie a spatiilor noastre de zi cu zi, Marinela Botez si Claudiu Ciobanu propun nu doar un exercitiu de reflectie, ci Si un eveniment vizual de exceptie, unul care face din spatiul cultural iesean un loc privilegiat al intalnirilor viitoare.

Prof. Univ. Dr Petru BEJAN

Mai multe detalii: http://www.360city.ro/iasi/evenimente/Targuri-expozitii/2392.html

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 888
Cuvinte cheie: Iasi
sandu

Adaugat in urma cu 5088 zile, 21 Mai. 2010

Adaugat de Unika

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1081

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .