poze lemne arse in fel si chip

Lemne arse in fel si chip

Iasi , Iasi. Miercuri 1 Septembrie 2010 10:00
Grand Hotel Traian

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expozitia va fi deschisa intre 1 septembrie - 1 octombrie.Galeria de arta Grand Hotel Traian ne invita la inceput de toamna la o expozitie de pirogravura. Artistul, Constantin Avram, ne propune sa facem cunostinta cu lemnul supus la cazne, zgariat si ars, fiind prima sa expozitie de acest fel.


"Cu mult inainte de a trimite mesaje pe facebook sau twitter, obisnuiam sa aprindem focuri pe dealuri pentru a anunta invazii. Pana sa fim o civilizatie tehnologizata, am format o extraordinara civilizatie a lemnului. Acesta ne-a fost si lingura si blid, arma, punte, casa, poarta, in final sicriu. Cel putin teiul, lemnul predilect pe care pirogravez, la noi, la romani, are valoare sacramentala. Din el se face toaca, tot din el se scobeste copaia pentru scalda copilului si covata in care se framanta painea. Pentru mine teiul este ... suportul pe care scrijelesc cu fierul inrosit.
Pirogravura este tehnica speciala de ardere a lemnului, folosind un instrument cu varf incandescent. Stramosii nostri foloseau vatraiul pentru a face insemne pe lemn.
Majoriatea am venit in contact cu pirogravura la scoala, in perioada comunista, cand, la orele de lucru manual se facea ori traforaj, ori pirogravura, bineinteles, folosind o tehnica rudimentara. In momentul de fata, la nivel mondial, sunt foarte putini care pirograveaza artistic. Motivul este simplu: lemnul este foarte indisciplinat (se arde inegal, nu se poate corecta fara a lasa urme vizibile, durata de executie a unei lucrari este destul de mare iar procesul ... scoate fum).

Cat despre mine ... imi place sa cred ca nu sunt un artist (lucrarile sunt replici facute dupa fotografii sau diverse imagini) dar sunt un bun tehnician in arderea controlata a lemnului. De aceea va invit la o galerie de imagini sapate-arse-gravate in obrazul sacru al teiului. O galerie de LEMNE ARSE ... in fel si chip." Constantin Avram

*sursa: atliasi.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 505
Cuvinte cheie: 2010 , Expozitie , Evenimente Iasi
sandu

Adaugat in urma cu 4543 zile, 26 Aug. 2010

Adaugat de Unika

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1081

Alte Evenimente din Iasi
  • Ai ceva de zis?

    .