poze ne vedem la mitropolie cu parintele dumitru ichim

Ne vedem la Mitropolie cu părintele Dumitru Ichim

Iasi , Iasi. Vineri 27 Octombrie 2023 16:00 - Vineri 27 Octombrie 2023
Sala „Sinaxar” Muzeul Mitropolitan din Iași

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Numar min/max participanti: 10/50

Poeți din Exilul american: Dumitru Ichim și Florica Bațu-Ichim (lansare de carte)

Poetul Dumitru Ichim, reprezentant de seamă al Exilului literar românesc, revine în România după 30 de ani pentru a lansa două volume. Evenimentul va avea loc la Muzeul Mitropolitan Iași în ziua de 27 octombrie 2023, de la ora 16. Reuniunea va fi moderată de Cassian Maria Spiridon (președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași), alături de care se vor afla Lucia Cifor (profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Ilie Moisuc (lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Mircea Platon (redactor-șef „Convorbiri literare”) și autorul în persoană.

Elev al teologului Dumitru Stăniloae, preotul Dumitru Ichim (n. 1944) este de peste jumătate de veac animator al vieții culturale românești de pe continentul american, calitate în care a colaborat cu cele mai importante nume ale Exilului românesc, precum Mircea Eliade și Vintilă Horia. Scriitor fecund, în cele peste cinci decenii de activitate literară a dăruit limbii române un număr însemnat de volume de versuri. Totodată, luând contact cu poezia japoneză în America, a compus pentru prima dată în cultura română poezii Haiku și Tanka.

Primul volum care va fi lansat, Scaunul gol dintre noi, cuprinde poezii semnate de Dumitru Ichim și regretata Florica Bațu-Ichim (1945-2010). Poetă, preoteasă și mamă a șase copii, ea este autoarea cunoscutei cărți „La porțile disperării, începutul speranței”, scrisă în timpul luptei cu leucemia. Răspunsul poetului dat soției din eternitate a fost cartea „Tu știi că te iubesc” (Cathisma, 2016), constituită din 150 de sonete în prelungirea celor shakespeariene și voiculesciene. Al doilea volum care va fi lansat, Grădina cu Îngeri și Sfinți, semnat de Florica Bațu Ichim, este un sinaxar cu tâlc, o lucrare de educație creștină adresată românilor din America, ale căror provocări din ultimele decenii se dovedesc a fi provocările societății românești de azi.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii: https://doxologia.ro/ne-vedem-la-mitropolie-cu-parintele-dumitru-ichim

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 118

Eveniment postat de organizator

iosif camara

Adaugat in urma cu 123 zile, 25 Oct. 2023

Adaugat de paleograf

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1

Alte Evenimente din Iasi
classix festival 2024 la ia i

Classix Festival 2024 la Iași

Iasi, Iasi. 18 Feb 2024 - 25 Feb 2024
la familia turneu national foarte 2024 la iasi

La Familia - Turneu national "FOARTE" 2024 la Iasi

Iasi, Iasi. Vineri 15 Martie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .