poze cantarea cheala 8 ianuarie sala teatru la cub tni

Cantarea cheala - 8 Ianuarie - Sala Teatru la Cub - TNI

Iasi , Iasi. Duminică 8 Ianuarie 2017 19:00
Str. Agatha Barsescu nr.18

Categorii: Spectacole si Filme

Cantarea cheala - 8 Ianuarie - Sala Teatru la Cub - TNI

de Eugène Ionesco

traducerea: Vlad Russo şi Vlad Zografi

Regia: Radu-Alexandru Nica

Scenografia: Adrian Damian

Mişcarea scenică: Florin Fieroiu

Muzica originală: Vlaicu Golcea

Light design: Lucian Moga

Asistent regie: Irina Crețu

Distribuţia:

Emil Coşeru

Tatiana Ionesi

Horia Veriveş

Petronela Grigorescu

Ada Lupu

Dumitru Năstruşnicu

Durata : 1h 20'

spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani

Ce m-a fascinat mereu la Ionesco a fost lupta sa (consecventă şi deloc lipsită de consecinţe neplăcute) cu ideologiile de orice fel, cu modul în care acestea înstrăinează omul de semenii săi, dar şi de sine, de esenţa sa autodubitativă. El, care de-a lungul întregii sale vieţi s-a găsit într-o poziţie mai mereu singulară, a înţeles din timp pericolele nazismului, dar şi ale comunismului, aşa cum foarte puţini intelectuali de calibrul său au avut luciditatea să o facă la mijlocul secolului al XX –lea.

Văd în umorul ionescian – atroce adesea, alteori, atât de cald, paradoxal – expresia unei iubiri chinuite, deseori dezamăgite, fără de umanitate. Am simţit mereu în spatele pesronajelor sale, în ciuda deformărilor de toate soiurile, un imens efort de recuperare a umanului, a naturalului, un dor nespus faţă de tot ceea ce am putea numi generic şi naiv simplitatea originară.

Într-o epocă în care uniformizarea agresivă, spălarea pe creier, cinismul şi ideologizarea până la anihilarea individuală fac parte din normalitatea cotidiană, teatrul lui Ionescu îmi pare modul ideal de epurare a angoaselor pricinuite de acest context. În ciuda unei spectacologii autohtone impresionante(aş numi în primul rând aici celebra montare a lui Tompa Gábor la Teatrul Maghiar din Cluj – Napoca din prima parte a anilor ’90, care a avut şi şansa unei remarcabile recunoaşteri internaţionale), după ştiinţa mea nu a mai apărut de ceva vreme o Cântăreaţă cheală care să reevalueze raportul nostru actual cu absurdul. Nu ştiu care sunt cauzele exacte, dar îmi pot închipui că şi presiunea unui astfel de trecut spectacologic remarcabil trebuie să fi contat.

Avem în vedere o reaşezare a poveştii într-un context care e într-un alt fel de absurd decât a fost creat îndeobşte, adică mai puţin exhibit prin mijloace vădit teatrale. Dacă până de curând percepeam teatrul absurdului ca generând un sentiment fundamental copleşitor, ca pe un urlet de disperare în spatele râsului, mi-am dat seama că lucrurile nu stau neapărat aşa sau că nu e neapărat obligatoriu să fie prezentate în acest mod al absurdului, lucrurile pot fi pe de o parte mai lesne asimilate de publicul actual, iar pe de alta devin astfel chiar mai cutremurătoare. Când anormalul se insinuează discret, escamotat, în normalitate, confundandu-se aproape, atunci şansele de expiere sunt şi mai mici. Ne-am propus deci să construim un spectacol ca un soi de “apocalipsă veselă”, punând accentual mai degrabă pe ultimul cuvânt din sintagmă, nepierzând însă nicio clipă din vedere fiorul omniprezent al primului.


Radu – Alexandru Nica

Mai multe detalii: http://www.teatrulnationaliasi.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 381

Eveniment postat de organizator

teatrul vasile alecsandri iasi

Adaugat in urma cu 1248 zile, 02 Ian. 2017

Adaugat de Teatrul10020

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 54

  • Ai ceva de zis?

    .