poze film despre securitate realizat de cnsas

Film despre Securitate realizat de CNSAS

Iasi , Iasi. Vineri 11 Septembrie 2009 17:00
Facultatii de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (Bd. Carol I, nr. 11, Iasi)

Categorii: Spectacole si Filme

Film despre Securitate realizat de CNSAS urmat de o dezbatere, vineri, 11 septembrie 2009, la Iasi

Vineri, 11 septembrie 2009, incepand cu ora 17.00, in Sala H1 (Corpul H) a Facultatii de Istorie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi (Bd. Carol I, nr. 11, Iasi), Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului impreuna cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) organizeaza evenimentul Invatand istoria prin experientele trecutului.


Evenimentul de vineri va cuprinde vizionarea filmului documentar Supravegheat de Securitate in anii 70-80 (in regia lui Nicolae Margineanu), urmat de o dezbatere cu privire la fenomenul politiei politice comuniste. De asemenea, cu aceeasi ocazie va fi lansat un "manual" despre mecanismele de functionare ale Securitatii in perioada anilor 1970-1980, precum si felul in care acestea influentau viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti.

Filmul documentar Supravegheat de Securitate ilustreaza prin intermediul amintirilor celor supravegheati, dar si al dosarelor personale din arhiva fostei Securitati, felul in care oamenii obisnuiti erau urmariti si supravegheati de Securitate in Romania comunista a anilor 1970-1980.

Personajele acestui film sunt oamenii obisnuiti si Securitatea. Scenariul este scris pe baza amintirilor oamenilor si a arhivei lasate de fosta Securitate. Regia este influentata de suprapunerea imaginilor provenite din trecutul scris si din prezentul amintirilor. Astfel, 15 povesti de viata ne prezinta felul in care prin "mijloacele sale specifice," Securitatea actiona asupra vietii de zi cu zi a romanilor prin folosirea filajului, a interceptarilor telefonice si a corespondentei, a instalarii de microfoane in locuinte, etc.

Manualul "Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980" prezinta mecanismele de functionare ale Securitatii in perioada anilor 1970-1980, precum si felul in care acestea influentau viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti in Romania anilor 1970-1980. Construit pe suportul unui caiet educational, manualul contine fragmente din interviuri si din documentele aflate in arhiva CNSAS.


Informatii de Background
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se ocupa cu administrarea arhivelor fostelor servicii secrete comuniste in Romania, organizand totodata programe educationale si expozitii cu scopul de a prezerva memoria victimelor regimului comunist.

La nivel international, CNSAS face parte dintr-o retea care cuprinde sapte alte institutii similare (Bulgaria - COMDOS, Germania - BStU, Polonia - IPN, Ungaria - ABTL, Slovacia - UPN, Republica Ceha - USTR), care si-a propus sa faciliteze cetatenilor care au fost urmariti in mai multe tari comuniste accesul la documente din arhivele fostelor servicii secrete comuniste.

In 2008, CNSAS a initiat proiectul Invatand istoria prin experientele trecutului. Cetateni obisnuiti supravegheati de Securitate in timpul anilor 1970-1980, co-finantat de Uniunea Europeana (EACEA) prin programul "EUROPE FOR CITIZENS" 2007 - 2013.

Scopul principal al acestui proiect este de a aduce la lumina experientele oamenilor obisnuiti urmariti de Securitate in perioada anilor 1970-1980, pentru a evidentia atat metodele de supraveghere si de control ale Securitatii, cat si felul in care acestia rememoreaza acele evenimente.

Partenerii implicati in acest proiect sunt Facultatea de Istorie si Filozofie, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si Biroul Comisiei Federale (BsTU) din Berlin (Germania).

Filmul documentar si caietul educational vor fi diseminate prin intermediul a patru workshop-uri organizate la Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca si Berlin, precum si cu ajutorul unor activitati de formare atat a profesorilor de istorie si stiinte sociale, cat si a elevilor si studentilor.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 761
sandu alexandra

Adaugat in urma cu 5336 zile, 09 Sep. 2009

Adaugat de andra

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3654

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .