poze trupa di naye kapelye din ungaria sustine doua concerte la sighet

Trupa Di Naye Kapelye din Ungaria sustine doua concerte la Sighet

Maramures , Sighetu Marmatiei. Duminică 27 Iunie 2010 - Miercuri 30 Iunie 2010

Categorii: Alte Evenimente

Zilele Culturii Iudaice

In perioada 27-30 iunie, la Sighetu-Marmatiei au loc Zilele Culturii Iudaice, eveniment organizat de Asociatia “Nordica”, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures si al Consiliului Local Sighet, precum si cu colaborarea unor societati comerciale din municipiu.

Pe langa alte evenimente, programul cuprinde si doua concerte ale formatiei de klezmer (muzica traditionala evreiasca) Di Naye Kapelye din Ungaria, care are in componenta instrumentisti si interpreti vocali originari din diferite tari si chiar continente, interpreti pe care-i uneste dragostea pentru folclorul popoarelor din centrul si estul Europei.

Americanul Bob Cohen este liderul formatiei

Seful trupei este americanul Bob Cohen, un muzician complet, care da glas atat instrumentelor cu corzi, cat si celor de suflat sau percutie, fiind si un vocalist de mare talent.

Nascut la New York, SUA, intr-o familie vorbitoare de limba idis, Bob Cohen a poposit pentru prima oara in Europa in 1988 pentru a cerceta muzica traditionala evreiasca din regiunea intracarpatica, inclusiv cea din Maramures si, parafrazand un dicton latin, “a venit, a studiat si a ramas”! Impreuna cu interpreti locali a alcatuit formatia Di Naye Kapelye cu care a dus pe scenele lumii folclorul evreiesc, slav, unguresc si romanesc. Tot Bob Cohen este si fondatorul formatiei Budapester Klezmer Band si interpret al trupei Budowitz.

In prezent este membru al Centrului de Cercetari Muzicale Evreiesti de pe langa Universitatea ELTE din Budapesta si unul dintre cei mai cautati consultanti din domeniul muzicii populare< si-a pus semnatura pe numeroase productii cinematografice si teatrale, cea mai cunoscuta fiind banda sonora a filmului “Iacob mincinosul”, in regia lui Jancso Miklos, film de referinta pentru arta cinematografica.

La Zilele Culturii Iudaice de la Sighetu-Marmatiei va fi insotit de Ferenc Pribojszki (tambal si instrumente de percutie – interpret al Ansamblului National Maghiar si al trupei “Békés Band”), Kozma Gyula (instrumente cu corzi – membru al formatiilor “Ökrös”, “Csiki Band” si “Kosztya”), Antal Fekete (contrabas – coregraf si membru al trupei “Ujstilus”), precum si de coregrafa si vocalista Sue Foy, originara din statul California, SUA.

www.informatia-zilei.ro/mm

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 680
Cuvinte cheie: Sighetu Marmatiei
pop puiu

Adaugat in urma cu 5034 zile, 17 Iun. 2010

Adaugat de Puiutt

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 904

  • Cum a fost?
    andra elena
    salexandra   28 Iun. 2010, 22:44:48

    Zilele Culturii Iudaice...Nu stiam ca exista o cultura in privinta asta. Prin intermediul site-ului dv. aflu lucruri noi. Multumesc!


    .