poze crestinii serbeaza duminica adormirea maicii domnului

Crestinii serbeaza duminica Adormirea Maicii Domnului

Salaj , Zalau. Duminică 15 August 2010 10:00

Categorii: Alte Evenimente

in toate bisericile se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului"

Una dintre cele mai importante sarbatori ale crestin-ortodocsilor este Adormirea Maicii Domnului, praznuita in fiecare an in 15 august. Numita si Sfanta Maria Mare, aceasta sarbatoare este urmata pe 8 septembrie de Sfanta Maria Mica (Nasterea Maicii Domnului), in mediul rural considerandu-se ca cele doua sarbatori marcheaza sfarsitul verii, respectiv inceputul toamnei.

Pentru aceasta sarbatoare, in judetul Salaj, se organizeaza pelerinaje la trei manastiri inchinate Maicii Domnului, respectiv la Manastirile Stramba, Rus si Bic. "A devenit o traditie ca, la fiecare mare sarbatoare religioasa, Preasfintitul Parinte Episcop Dr. Petroniu Florea sa fie prezent la manastirile inchinate Maicii Domnului. Astfel ca, duminica va fi prezent la slujba religioasa de la Manastirea Stramba. Bineinteles, in toate bisericile se va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Salajului, Gabriel Gardan. Potrivit sursei citate, ca o slujba speciala, sambata seara, au loc Slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfantului Maslu, iar noaptea se citesc dezlegarile Sf. Vasile cel Mare si Sf. Ioan Gura de Aur.

Legenda religioasa ce sta la baza acestei sfinte sarbatori spune ca Maica Domnului a fost instiintata de mutarea sa la cele vesnicie de insusi Arhanghelul Gavril. Fecioara dusese la bun sfarsit misiunea de a raspandi credinta si pe Muntele Athos. Dovada inaltarii sale a venit dupa trei zile de la inmormantare, atunci cand apostolul Toma, deschizandu-i mormantul, gaseste doar giulgiul sfintei.

Neuitand de insemnatatea ei spirituala, multi romani isi serbeaza acum ziua onomastica. Cum Fecioara Maria este considerata una dintre cele mai puternice sfinte, multi parinti aleg acest nume pentru a-si boteza copiii, existand convingerea ca sfanta al carei nume il porti te va ocroti toata viata. In ceea ce priveste semnificatia numelui, Maria inseamna in ebraica "mare de amaraciune" iar in egipteana "iubit". De la acest nume s-au format numeroase derivate. Astfel, Mara este un nume cu origini ebraice iar in maghiara este si el o varianta a numelui Maria. Marian sau Mariana este o combinatie intre Maria si Ana, pe cand Marilena vine de la Maria si Elena, Miriam vine din ebraica, fiind echivalentul numelui Maria. Si persoanele ce poarta numele de Marlene ar trebui sa isi sarbatoreasca ziua de nume pe 15 august sau pe 8 septembrie, intrucat Marlene este o combinatie intre Maria si Elena

www.magazinsalajean.ro/index.php?cmd=article&artid=19994

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 673
Cuvinte cheie: Zalau
pop puiu

Adaugat in urma cu 4976 zile, 14 Aug. 2010

Adaugat de Puiutt

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 904

  • Ai ceva de zis?

    .