poze expozitie de bancnote

Expoziţie de bancnote

Satu-Mare , Satu Mare. Miercuri 30 Ianuarie 2013 13:00

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

La Muzeul Judeţean Satu Mare expoziţie de bancnote din 112 țări

580 de bancnote din 112 ţări ale lumii vor putea fi văzute la Muzeul Judeţean Satu Mare începând de miercuri, 30 ianuarie, cu de la ora 13.00.

Colecţia de bani a sătmăreanului Sorin Epuran conţine peste 1.000 de bancnote emise de 112 ţări de pe mapamond. În această expoziţie se află doar jumătate dintre ele, aproape 600 de exemplare.

“Am considerat că poate să fie interesant pentru public şi am încercat etalarea acestora pe câteva tematici ţinând cont în primul rând de criteriul geografic. În grupul bancnotelor din ţările europene pot fi admirate cele vechi şi noi emise de diverse autorităţi din România. Acestea sunt expuse în două vitrine. Alte vitrine conţin banii ţărilor din vestul european dar şi pe cele ale ţărilor din fostul lagăr socialist. Banii Rusiei ţariste şi sovietice îşi au vitrina lor. La fel şi cei ai imperiului austro-ungar. Urmează expoziţia bancnotelor de pe continetele american, african şi asiatic. O vitrină este destinată banilor emişi de ocupanţi în zonele de ocupaţie armată iar alta expune bancnote emise de celebri dictatori din toată lumea”, a declarat Epuran.

Iniţierea acestei expoziţii poate să aibă un rol educativ excepţional. “Veţi vedea că bancnotele au rolul de a incita pentru că ele te obligă la o călătorie imaginară în geografia şi istoria universală. Ele îţi dezvăluie imagini reprezentative, unele mai elaborate şi mai spectaculoase decât cele oferite de mărcile poştale, imagini ale personalităţilor şi imaginile unor obiective excepţionale”, a declarat interlocutorul.

Sorin Epuran colecţioneaza bancnote din 1990. Aceşti bani au, pe lângă valoarea lor de piaţă, o valoare simbolică, valoare care este mult, mult mai bine scoasă în evidenţă atunci când ai ocazia să ai acces la o expoziţie atât de cuprinzătoare.

Comenteaza pe Facebook
olimpia

Adaugat in urma cu 4097 zile, 29 Ian. 2013

Adaugat de pia792001

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 189

Alte Evenimente din Satu Mare
zilele ora ului satu mare 2024

Zilele orașului Satu Mare 2024

Satu-Mare, Satu Mare. 24 Mai 2024 - 26 Mai 2024
samfest jazz wine

Samfest Jazz&Wine

Satu-Mare, Satu Mare. 21 Iun 2024 - 23 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .