poze calatori spre nicaieri emil pascalau

Călători spre nicăieri… - Emil Paşcalău

Sibiu , Sibiu. Joi 6 Martie 2014 13:30 - Duminică 30 Martie 2014
Palatul Brukenthal, sălile de expoziţii temporare

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Curator: Dr. Iulia Mesea

Pictor şi sculptor, Emil Paşcalău este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Craiova.

Printre cele mai reprezentative manifestări expoziţionale la care a participat, menţionăm: Salonul Municipal al Artiştilor Plastici din Craiova (2012-2013), Salonul Interjudeţean Natură statică la Galeria Artex din Rm. Vâlcea (2011); expoziţii personale: itinerantă la Sighişoara, Budapesta, Bruxelles, Bucureşti (2001), Fragmentarium, la Muzeul de Artă Tg. Jiu (2009), Fragmentarium 2, la Galeria Arta din Craiova (2009), Poveşti din Ţara Crişurilor, la Muzeul de Artă Tg. Jiu (2010), Univers dual la Muzeul Judeţean Teleorman (2011) etc.
Expoziţia organizată la Muzeul Naţional Brukenthal cuprinde 30 de lucrări în ulei (compoziţii şi peisaje).
...
„Într-o lume hedonistă fiinţa umană îşi trăieşte existenţa luptând cu încăpăţânare în a-şi duce dorinţa de perenitate în tărâmul eternităţii. Refuzul Jertfei Cristice o face victimă sigură într-un labirint imaginar.” – este statementul sub care Emil Paşcalău îşi plasează demersul expoziţional de la Sibiu.

Reiterând complexitatea şi conţinutul pregnant subiectiv al conceptului artei realiste, figurative, pictura lui Emil Paşcalău se subscrie puternicei tendinţe contemporane de revalorificare şi redescoperire a virtuţilor acestei arte (realiste), într-o re-înţelegere a acesteia, într-o abordare ce include elemente care provin din mai multe dintre tipurile de neorealism, de la o manieră înrudită cu naturalismul, la hiperrealism, realismul oniric şi suprarealism. Artistul caută o formulă în cadrul căreia încearcă să afle noi şi inedite căi de abstractizare, sau de spiritualizare a mesajului din imaginea figurativă, creând o lume în care, într-un cadru aparent familiar, realul cu fantasticul se împletesc şi se completează, în care se amestecă obiectul în sine cu obiectul simbol, materialul cu abstractul, naraţia cu metafora, aparenţa cu esenţele, toate intercondiţionându-se şi definindu-se reciproc cu mai multă pregnanţă.

Acest tip de pictură are mare audienţă la public, vizualul „convenţional” generând, dincolo de concret, interogaţii şi stupori incitante.

Expoziţia de la Muzeul Naţional Brukenthal intitulată Călători spre nicăieri… iniţiază de fapt calea spre un fals nicăieri şi/sau oriunde, trimiţând în final spre locul cel mai adânc, aflat în fiecare dintre noi, loc geometric în care sinele se identifică cu dimensiunea divină, astfel revelându-se sieşi.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 968
Cuvinte cheie: Sibiu
gabriela

Adaugat in urma cu 3676 zile, 05 Mar. 2014

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 803

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
concert trooper

Concert Trooper

Sibiu, Sibiu. Vineri 5 Aprilie 2024
la familia turneu na ional foarte 2024

La Familia - Turneu național "FOARTE" 2024

Sibiu, Sibiu. Sâmbătă 30 Martie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .