poze expozitia vecinatati sibiene

Expoziţia "Vecinătăţi sibiene"

Sibiu , Sibiu. Miercuri 30 Septembrie 2009 10:00
Muzeul de Istorie Casa Altemberger, Str. Mitropoliei 1

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

În 30 septembrie 2009 ora 12 se deschide la Muzeul de Istorie - Casa Altemberger expoziţia "Vecinătăţi sibiene".

Vecinătatea reunea toţi locuitorii majori ai unei străzi (în cazul în care strada era mai mare se organizau mai multe vecinătăţi). Ei aveau drepturi egale şi erau membri ai vecinătăţii pe viaţă. Totuşi, de-a lungul secolelor prevederile statutare au suferit semnificative modificări. Dacă la început erau acceptaţi doar bărbaţii căsătoriţi, ulterior au fost primiţi şi bărbaţi necăsătoriţi, femei, copii, oameni fără pământ.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în Sibiu, ca şi în alte oraşe transilvănene, vecinătăţile au fost desfiinţate, fiind reorganizate la începutul secolului următor.

În anul 1892, într-un articol din ziarul Siebenbürgisch - Deutsches Tageblatt se propunea ca "lăzile, rechizitele şi paharele" vecinătăţilor desfiinţate în anul anterior să fie date Muzeului Brukenthal din Sibiu. Propunerea s-a finalizat prin intrarea în colecţia muzeului a unui număr mare de piese, o parte dintre ele fiind etalate în această expoziţie.

Dintre obiectele specifice vecinătăţilor sunt expuse lăzi în care erau păstrate actele vecinătăţii, banii, sigiliul; semne care reprezentau glasul tatălui vecinătăţii şi erau trimise din vecin în vecin de tatăl veciniei la început cu ordinul verbal, iar mai târziu cu cel scris; semne de înmormântare folosite pentru a anunţa tristul eveniment. Steagul, cum este cel aflat în expoziţie, era purtat la înmormântări sau cu alte ocazii importante pentru viaţa comunităţii, de exemplu procesiunea organizată cu ocazia alegerii tatălui de vecinătate.

Informaţia oferită de piesele etalate este completată de fotografii ale unor documente păstrate în fondul "Vecinătăţi sibiene" existent în arhivele oraşului.

Expoziţia organizată de muzeografii Raluca Maria Frîncu şi Olga Beşliu aduce în faţa vizitatorilor un mare număr de piese care nu au mai fost expuse, tema expoziţiei ne mai fiind abordată până acum la muzeul sibian.

Mai multe detalii: http://www.turism.sibiu.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 938
Cuvinte cheie: Sibiu
gabriel stan

Adaugat in urma cu 5295 zile, 29 Sep. 2009

Adaugat de Gabriel

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 394

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
concert trooper

Concert Trooper

Sibiu, Sibiu. Vineri 5 Aprilie 2024
la familia turneu na ional foarte 2024

La Familia - Turneu național "FOARTE" 2024

Sibiu, Sibiu. Sâmbătă 30 Martie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .