poze expozitie de fotografie andre kertesz

EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE ANDRÉ KERTÉSZ

Sibiu , Sibiu. Vineri 9 Martie 2012 13:30 - Joi 5 Aprilie 2012
Casa Albastră / Sala Polivalentă, Piaţa Mare, nr. 5

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Prin cele 100 de lucrări pe care le etalează, expoziţia prezintă o imagine amplă şi complexă asupra creaţiei unuia dintre cei mai interesanţi fotografi ai secolului al XX-lea, André Kertész. Lucrările provin de la Muzeul Fotografiei Ungare din Kecskemet şi sunt prezentate la Muzeul Naţional Brukenthal prin amabilitatea Institutului Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti şi din Sfântu-Gheorghe.

Recunoscut ca o figură marcantă în foto-jurnalism şi în eseul fotografic, André Kertész (1894–1985) este un nume de referinţă pentru istoria fotografiei. Kertész a fost primul fotograf care a realizat o expoziţie de autor şi unul dintre primii fotografi care au utilizat camera în format 135.

Născut în 1894, la Budapesta, André Kertész a realizat primul său clişeu în 1912. După război, în 1925, s-a stabilit la Paris, capitala artistică a Europei din acea perioadă. Printre apropiaţii săi din acei ani se numărau membrii mişcării Dada, pictorii Mondrian şi Chagall, scriitoarea Colette, regizorul de film Sergei Eisenstein etc.

În anul 1934, André Kertész se mută la New York, dar nu are de la început succesul pe care îl aştepta. Recunoaşterea sa este legată de colaborarea cu Muzeul de Artă Modernă (MoMA), în special cu directorul John Szarkowski.
Printre fotografii celebri asupra pe care i-a influenţat André Kertész se numără Brassaï, Cartier-Bresson, Bill Brandt.

În cariera sa, influenţat de mediul artistic la care se raportează, prezenţa unor pregnante trăsături stilistice şi felul în care este receptat, se disting patru etape numite: perioada maghiară, perioada franceză, perioada americană, perioada internaţională, momente bine evidenţiate în expoziţie.

Fotografiile lui André Kertész se remarcă prin unghiurile insolite, prin exploatarea conţinutului liric al subiectului, prin preferinţa pentru aspecte aparent nesemnificative ale cotidianului, pentru simplitatea vieţii surprinsă printr-un duios sentiment nostalgic.

Organizatori: Muzeul Naţional Brukenthal, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei din Sfântu-Gheorghe

Partener: Asociaţia Maghiarilor din Sibiu

Curator: dr. Iulia Mesea

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 634
Cuvinte cheie: Sibiu
gabriela

Adaugat in urma cu 4406 zile, 06 Mar. 2012

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 803

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
concert trooper

Concert Trooper

Sibiu, Sibiu. Vineri 5 Aprilie 2024
la familia turneu na ional foarte 2024

La Familia - Turneu național "FOARTE" 2024

Sibiu, Sibiu. Sâmbătă 30 Martie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .