poze  the match seller s tale passacaglia
poze  the match seller s tale passacaglia

„The Match Seller’s Tale & Passacaglia”

Sibiu , Sibiu. Miercuri 5 Aprilie 2017 19:00
Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu, Bd. Corneliu Coposu nr. 2

Categorii: Spectacole si Filme

Premieră internațională la Întâlnirile JTI 2017: Japan Foundation prezintă spectacolele companiei Noism, la Sibiu

La inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și Fundația Art Production, Întâlnirile JTI aduc la Sibiu, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan. „Noism” va prezenta pe 5 și 6 aprilie, ora 19.00, pe scena Teatrului National „Radu Stanca”, spectacolul intitulat „The Match Seller’s Tale & Passacaglia”, în avanpremiera FITS 2017.

„Noism” a fost înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008. „Noism” este considerată drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan.

Jo Kanamori, Director Artistic al „Noism”, a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a regizat lucrările operei lui Bartok, „Bluebeard’s Castle” și „Mandarinul miraculos”. A obținut numeroase premii, iar în 2008 a primit Premiul Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia.

„The Match Seller’s Tale” (Povestea vânzătoarei de chibrituri) și „Passacaglia” sunt cele mai recente creații ale „Noism1”, prezentate în premieră în Japonia în ianuarie 2017. Cele două piese se împletesc și rezonează una cu cealaltă, creând o singură imagine emblematică, pe mai multe nivele, a profunzimii umane.
Prima parte „The Match Seller’s Tale”, are la bază scenariul original scris de Jo Kanamori, care face referire la „The Little Match-Seller”, povestea renumită în toată lumea, scrisă de Hans Christian Andersen, și la „The Little Match Girl” de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele Teatrului Absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului, prin intermediul mișcărilor de dans și scoate la iveală fenomenele caracteristice agitatei ere „moderne”, folosind metafora basmului.

A doua parte a spectacolului este „Passacaglia”, coregrafie abstractă cu mișcări inspirate atât din muzica sacră „Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară” a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul XVII, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan.
Cele două creații sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie – una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract, poli dihotomici în jurul aceleiași axe. Piesele reprezintă de fapt provocarea „Noism” în fața unei societăți complexe, îndrăznind să meargă dincolo de elementar.

Biletele se găsesc la agenția teatrala a Teatrului Național “Radu Stanca”, în rețeaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Carrefour, benzinăriile OMV, librăria Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

Vă așteptăm la Întâlnirile JTI!

Japan Foundation are ca scop consolidarea relațiilor Japoniei la nivel global, prin intermediul dialogului intercultural. Activitățile Fundației sunt susținute de guvernul japonez, precum și de contribuții ale mediului privat.

Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. Ediția din 2017 este prezentată de Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei și în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Întâlnirile JTI sunt organizate și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață

Mai multe detalii: http://www.eventim.ro/ro/bilete/the-match-sellers-tale-passacaglia-sibiu-teatrul-national-radu-stanca-949197/performance.html

Pret bilet: 30 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1454

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 2578 zile, 07 Mar. 2017

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 227

Alte Evenimente din Sibiu
artmania festival 2024

ARTmania Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 26 Iul 2024 - 28 Iul 2024
holzstock festival 2024

Holzstock Festival 2024

Sibiu, Sibiu. 16 Aug 2024 - 18 Aug 2024
concert trooper

Concert Trooper

Sibiu, Sibiu. Vineri 5 Aprilie 2024
la familia turneu na ional foarte 2024

La Familia - Turneu național "FOARTE" 2024

Sibiu, Sibiu. Sâmbătă 30 Martie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .