poze licitatia de toamna opera nationala timisoara

Licitatia de Toamna @ Opera Nationala Timisoara

Timis , Timisoara. Joi 28 Octombrie 2010 19:30
Opera Nationala Timisoara

Categorii: Alte Evenimente

Licitatia de Toamna @ Opera Nationala Timisoara

Unul dintre cele mai incitante evenimente în calendarul licitaţiilor din acest an, Licitaţia de Toamnă 2010 prezintă o selecţie excepţională de opere ale celor mai importanţi artişti români ai ultimelor două secole, 140 de picturi reprezentative pentru toate perioadele şi stilurile artei româneşti.

Pentru prima dată într-o licitaţie Artmark, operele vor fi disputate în două săli de spectacole simultan, aflate la Bucureşti şi Timişoara, oferind posibilitatea colecţionarilor din ambele oraşe de a participa, pe rând, la o vânzare de artă ce are loc în „cealaltă capitală”.

Secţiunile formate în această licitaţie sunt: Secolul XIX şi arta academistă, Tezaur, Şcoala bănăţeană, Colonia de la Balcic, Impresionism şi Postimpresionism, Artă modernă şi avangardă, Realism socialist, Postmodernism şi Contemporană.

Acestea sunt ilustrate cu opere de anvergură, realizate ce unii dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai acestor momente din arta românească: Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Marius Bunescu, Octav Băncilă, Lucian Grigorescu, Samuel Mützner, Corneliu Baba, Francisc Şirato, Dumitru Ghiaţă, Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu-Sion, Alexandru Ciucurencu, Horia Bernea, Ştefan Câlţia ş.a.

Nicolae Grigorescu apare din nou în licitaţie, după ce luna trecută pictura „Car cu boi” a dobândit un nou record de autor, de această dată cu o compoziţie de suflet, „Trandafiri sălbatici”. Opera, provenind din renumita colecţie transilvăneană dr. Leon Daniello (fondatorul pneumoftiziologiei româneşti), , reprezintă o inovaţie a genului în pictura românească a vremii, fiind concepută ca un fragment de peisaj, într-o manieră influenţată de impresionism, ce respingea convenţiile academiste. O altă pictură cu flori realizată de Grigorescu a fost cumpărată din expoziţia de la Fontainebleau, în 1868, de împăratul Napoleon al III-lea, pentru colecţia sa personală.

Printre piesele de rezistenţă ale Licitaţiei de Toamnă se numără o excepţională operă de Ştefan Luchian, care face parte dintre puţinele picturi realizate la Brebu în 1908, care au marcat momentul de apogeu al tehnicii pastelului şi genului peisajului în creaţia sa.

Una dintre cele mai importante picturi de Theodor Pallady apărute pe piaţa de artă din România, „Fumătoarea de opiu” este încă o vedetă a Licitaţiei de Toamnă 2010, însoţită de un alt nud excelent realizat de artist. Pallady a fost considerat de către critica de artă drept cel mai de seamă pictor al nudului în plastica românească, iar cele două picturi o confirmă pe deplin, prin capacitatea lor de a surprinde în intimitate farmecul şi taina trupului feminin.

Iosif Iser este reprezentat în licitaţie de cinci lucrări care fac parte din latura ce abundă de culoare a operei sale, care mai cuprinde şi una grafică, de egală valoare. Două sunt peisaje, reprezentative pentru stilul său caracterizat de o curiozitate obiectivă faţă de aspectele interesante ale naturii şi vieţii. Celelalte ilustrează o odaliscă cu instrument muzical, motiv recurent în pictura sa cu tematică orientală, un nud întins, subiect mai rar în creaţia lui Iser şi o scenă cu personaje cu semnificaţie surprinzătoare, un pastel care afirmă virtuozitatea artistului în această tehnică.

Aceste opere împreună cu multe altele, vor putea fi admirate în expoziţia deschisă în săptămâna de dinaintea Licitaţiei de Toamnă, atât la Bucureşti, cât şi la Timişoara. Astfel, sâmbătă 23 şi duminică 24 octombrie, expoziţia se poate vizita la Muzeul de Artă Timişoara (Palatul Baroc), iar marţi 26 şi miercuri 27 octombrie, la J.M. Marriott Grand Hotel Bucureşti. Orarul de vizitare este comun: 11-21. În seara licitaţiei, loturile vor fi împărţite între cele două oraşe, putând fi admirate în cadrul cocktailului organizat înainte de evenimente, de la ora 19.

La 19:30, licitaţia va începe în paralel în cele două săli, care vor fi conectate pe toată durata evenimentului.

Participarea este posibilă și prin telefon ori ofertă scrisă.
Pentru invitatii si înscrieri:
+4021 210 30 16, +40756 056 104
rodica.medrega@artmark.ro
www.artmark.ro

Mai multe detalii: http://www.artmark.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 789
valentin

Adaugat in urma cu 4928 zile, 26 Oct. 2010

Adaugat de roadrunner

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 4966

Alte Evenimente din Timisoara
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .