poze vernisaj la muzeul de arta din timisoara

Vernisaj la Muzeul de Arta din Timisoara

Timis , Timisoara. Vineri 26 Februarie 2010 17:00
Muzeul de Arta Timisoara, Palatul Baroc

Categorii: Conferinte si Seminarii , Expozitii si Lansari de carte

Vernisaj la Muzeul de Arta din Timisoara

Muzeul de Arta Timisoara inaugureaza seria minivernisajelor-donatie cu unul dintre cei mai importanti artisti sarbi contemporani: MILOS SOBAJIC.
Lucrarea sa, Territoire, va fi expusa publicului timp de 2 saptamani in holul de la etajul al 2-lea al Palatului Baroc din Timisoara.
Vernisajul va avea loc vineri, 26 februarie a.c., de la ora 17, la Palatul Baroc din Piata Unirii. Va prezenta Marcel Tolcea.

"Sobajic impinge logica picturii contemporane inspre consecintele sale extreme. Se spune ca violenta formala, generalizata, cere o rigoare a tratamentului "clasica". Extremismul si decadenta, ca urmare a acestuia, nu se manifesta ca si in secolul al XIX-lea prin placere, ci printr-o brutala negatie a "celuilalt"; participa la dinamica unei arte care speculeaza propria sa moarte. Pictura contemporana doreste propria sa moarte, aneantizare. Violenta operei lui Picasso, continuata de Dali, De Kooning sau Bacon, nu reprezinta efectul - sau marturia - unei epoci, ci finalitatea acelei arte care, sub denumirea de moderna, contemporana sau actuala, sau sub diversele sale etichete - expresionism, pop-art, etc. - avanseaza inspre propriul suicid. Dali sau Picasso l-au anuntat, insa ei s-au indepartat de acest drum prin intermediul indirect al suprarealismului (si al clasicismului catolic), cel de-al doilea, datorita artei clasice pe care a reinnoit-o. Descendenti din Velasquez si Goya, la ei oroarea nu distruge arta, marea lor pictura stapaneste uratenia, caci prin intermediul lor intotdeauna se exprima umanitatea.
Sobajic insusi ajunge la marginea abisului. Ramane totusi in traditia acelora care, la finalul marilor epoci ale artei, reafirma ideea neantului. Este chiar provocarea pe care o ridica creatia: de a readuce in discutie negarea totala, haosul" (Peter Handke)

Mai multe detalii: http://www.muzeuldeartatm.ro/palat/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 886
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5148 zile, 23 Feb. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .