poze atelier de lectura in cautarea cititorilor celebri timisoara

Atelier de lectura: "În căutarea cititorilor celebri" - Timisoara

Timis , Timisoara. Joi 4 Februarie 2010 18:00
Librăria Cărtureşti, str. Mercy, nr. 7

Categorii: Conferinte si Seminarii

Atelier de lectura: "În căutarea cititorilor celebri"

Invitaţie la atelierul de lectură "În căutarea cititorilor celebri" din Timişoara
Tema dezbaterii: LUMI ÎN OGLINDĂ - Ioana Pârvulescu, Viaţa începe vineri, Editura Humanitas, 2009 şi Daniela Zeca, Istoria romanţată a unui safari, Editura Polirom, 2009

Pentru că ceea ce vrei este viaţa aceea, şi asta, şi alta - le vrei pe toate", ne previne Miguel de Unamuno. Trăim într-o singură lume, dar visăm la mai multe lumi, mai trepidante sau mai liniştite, mai riguroase sau mai libere, mai dinamice sau mai poeticeă Oare de ce citim? Pentru că altfel am rămâne mai săraci, închişi în colivia unui spaţiu marginit, în plasa unui prezent incert şi în cercul monoton al propriului eu. Va propunem o dublă aventură beletristică: o incitantă întoarcere în timp, într-o promenadă prin Bucureştiul anului 1897, şi o călătorie fascinantă într-un spaţiu exotic, pitorescul şi imprevizibilul Magreb.

Romanul Ioanei Pârvulescu, Viaţa începe vineri, retrezeşte la viaţă Bucureştiul de la finele secolului al XIX-lea, prin instantanee din viaţa unor personaje captivante, oameni ai timpului lor, care se perindă sub ochii uimiţi ai jurnalistului Dan Creţu, rătăcit inexplicabil din secolul XXI în vârtejul vieţii protipendadei bucureştene de acum un secol. Rodul unei îndelungate documentări din arhivele vremii, romanul asimilează referinţele istorice într-o naraţiune plină de vrajă şi suspans, în care se împletesc poveşti de iubire, cronici de familie şi intrigi poliţiste, învăluite în atmosfera fascinantă de Belle Époque.

Cel de-al doilea roman, Istoria romanţată a unui safari al Danielei Zeca, propune o incursiune în straniul teritoriu nord-african, în care viaţa discretă a oamenilor se desfăşoară pe fundalul copleşitor al naturii aspre şi sălbatice. Povestea de iubire dintre o europeană emancipată şi un înstărit om de afaceri musulman este un pretext ficţional pentru a plăsmui o tulburătoare poezie a simţurilor trezite de amalgamul de miresme, arome, culori, zvonuri şi adieri ce învăluie străzile, casele, oamenii, deşertul saharian.
Alăturarea celor două romane stă sub semnul aceloraşi întrebări provocatoare: Cum pot fi recreate ficţional două lumi îndepărtate, dintr-un alt secol sau de pe un alt continent? Cum sunt resimţite tensiunile dintre codurile culturale ce modelează viaţa în lumea noastră şi într-o lume îndepărtată în timp sau în spaţiu? Sunt aceste lumi chiar atât de diferite sau între ele pot fi întrezărite punţi de comunicare nebănuite?

Mai multe detalii: http://cititoricelebri.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 851
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5193 zile, 29 Ian. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .