poze tinerii decid timisoara

Tinerii decid!" - Timisoara

Timis , Timisoara. Luni 19 Aprilie 2010 12:00
Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara

Categorii: Conferinte si Seminarii

Tinerii decid!"

Luni, 19 aprilie, începând cu ora 12, în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara va avea loc o întâlnire a autorităţii locale cu un grup de elevi ai Liceului "William Shakespeare", în cadrul proiectului "Tinerii decid!".

Proiectul este o iniţiativă a Fundatiei Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional, Primăriei Municipiului Timişoara şi Consiliului Consultativ de Cartier Fabric, în parteneriat cu Liceul "William Shakespeare" şi Consiliul Regional din Piemonte (Consiglio Regionale del Piemote) - Italia. Proiectul, întemeiat pe realizarea unui schimb de experienţă şi transfer de know how cu partenerul italian, îşi propune să încurajeze iniţiativa civică a tinerilor, participarea lor la deciziile de interes local, implicarea directă a noii generaţii în viaţa democratică a comunităţii.
Este un fapt că media de vârstă a cetăţenilor membri în Consiliile Consultative de Cartier este de aproximativ 45 de ani, simţindu-se nevoia de accentuare a implicării tinerilor în luarea unor decizii cu impact pozitiv asupra comunităţii. De exemplu, dezbaterile publice organizate de autorităţile locale din Timişoara pe subiecte de larg interes stârnesc rareori interesul tinerilor. În plus, un număr mic de tineri participă la activităţile organizate de Consiliile Consultative de Cartier pe bază de voluntariat, activităţi ce vizează îmbunătătirea mediului şi creşterea standardelor de viaţă în zonele în care trăiesc. Mai mult, la nivel decizional, participarea tinerilor este scăzută.
Astfel, proiectul "Tinerii decid!" are ca scop selectarea, promovarea şi implicarea într-un amplu program de educaţie civică bazat pe principiul formării formatorilor, a unui număr de 30 tineri de la Liceul "William Shakespeare". Acest grup de lucru va monitoriza comunitatea din Fabric pentru a identifica problemele şi oportunităţile de dezvoltare ale zonei; apoi, cu sprijinul Direcţiilor de specialitate din Primărie, cel puţin una dintre problemele identificate va face subiectul unui proiect de hotărâre a Consiliului Local şi va fi tranformată în decizie. Grupul de lucru va fi implicat direct în implementarea hotărârii, în beneficiul comunităţii din Fabric.
Printre activităţi se mai regăsesc vizite la Timişoara ale partenerului italian (care a desfăşurat un proiect asemănător, la scară mai largă), pentru informare reciprocă, analiza şi evaluarea rezultatelor.
Proiectul a început de curând şi se va desfăşura pe întreg parcursul anului. Ca rezultate, aşteptăm ca acesta să contribuie la:
- încurajarea voluntariatului printre elevi şi a spiritului de iniţiativă pentru realizarea unor obiective în folosul comunităţii;
- exersarea practică de către administraţia locală a unui model de implicare directă a cetăţenilor;
- stimularea şi consolidarea colaborarării transfrontaliere a autorităţilor loale cu instituţii similare din Europa;
- îmbunătăţirea dialogului între cetăţeni şi autorităţile locale, cu promovarea conceptului de cetăţenie activă;
- determinarea unor schimbări în mentalitatea locuitorilor Timişoarei, pe termen mediu şi lung, şi conştientizarea lor cu privire la potenţiala contribuţie la luarea deciziilor;
- creşterea vizibilităţii Consiliilor Consultative de Cartier.

În cadrul întâlnirii de luni, 19 aprilie, este programat un concurs tematic între elevi, pe teme de administraţie locală. Acestora le-au fost puse la dispoziţie în prealabil informaţii teoretice şi practice despre administrarea oraşului, iar câştigătorii vor fi răsplătiţi cu premii de către promotorii proiectului.

Mai multe detalii: http://www.primariatm.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 759
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5114 zile, 19 Apr. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .