poze ceau cinema festival de buzunar

Ceau, Cinema! Festival de buzunar

Timis , Timisoara. Miercuri 22 Iulie 2015 - Duminică 26 Iulie 2015

Categorii: Festivaluri , Spectacole si Filme

Nume consacrate și descoperiri în competiția Ceau, Cinema!


Şase filme au fost selectate pentru prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Cele şase filme, dintre care patru sunt prezentate în premieră în România, vor putea fi vizionate timp de patru zile la Timişoara, începând cu 22 iulie. Pentru competiţie s-au înscris 31 de filme de ficțiune și non-ficțiune din 11 țări (Bulgaria, Canada, Croația, Germania, Israel, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria), din care 5 au fost descalificate pentru neîndeplinirea condițiilor inițiale de înscriere.

Selecția a fost realizată de către Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, ale cărui texte despre cinema pot fi găsite pe site-ul de cultură Ziarul Metropolis.

„Am încercat, pe cât posibil, un echilibru în diversitate, pornind, bineînțeles, de la criteriul valorii. Un balans între nume consacrate și descoperiri. Dăm cuvântul și tinerelor femei-regizor. Și, pentru că linia dintre ficțiune și non-ficțiune este constant pusă sub semnul întrebării, două din cele șase filme din Competiție sunt documentare. Cinemaul de calitate nu se rezumă la gen”, a declarat Ionuț Mareș, selecționerul competiției Ceau, Cinema!

Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig și One World Romania, „Himmelverbot”/„Outside”, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos tocmai eliberat din închisorile românești și lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de ușor ne lăsăm manipulați de povești și de cinema?

Filmat în Cuba și având în centru o relație specială dintre o mamă în vârstă și fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoționantul - dar discretul - documentar „Casa Blanca” este debutul nou-nouț al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, prezentat în competiția internațională a Festivalului Visions du Reel din Elveția.

A doua regizoare din Competiție este tânăra cineastă maghiară Virág Zomborácz, al cărei debut, „Utóélet”/„Afterlife”, prezentat și la Festivalul de la Palm Springs, este o subtilă și inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezența fantomei tatălui său dominator.

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai îndrăzneți regizori polonezi, iar cel mai nou lungmetraj al său, teribilul „Pod mocnym aniolem”/„The Mighty Angel”, cu patru nominalizări la Premiile Filmului Polonez, propune o viziune mai puțin triumfalistă asupra țării sale, prin prisma unui scriitor dependent de alcool.

Câștigător a trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, „Szabadesés”/„Free Fall”, noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi, este o colecție neașteptată de câteva povești de bloc „altfel”, fiecare încadrată într-un gen cinematografic ușor de recunoscut și savurat.

Prezentat anul trecut în cadrul Semaine de la Critique la Cannes și recenzat elogios de revistele Cahiers du Cinema și Positif, „Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”, al doilea lungmetraj al scriitorului și cineastului israelian Nadav Lapid, este o experiență cinematografică intensă, care intrigă și creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.

Actrița Andreea Vasile (“De ce eu?”) și criticii de film Lucian Maier și Cinesseur alcătuiesc juriul competiției Ceau, Cinema! care va decerna două premii, cu sprijinul Kathrein România: Marele Premiu, în valoare de 1000 euro, și Premiul Publicului, în valoare de 500 euro. Trofeul Ceau, Cinema! - care va fi înmânat câștigătorilor - este creat de experimentartista Lia Rădoi, după desenul lui Mircea Popescu.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German, Grolsch, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ș-altele), Super Smooth Studio și Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timișoara, TVR Timișoara, TION, Agenda, KissFm.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1672
Cuvinte cheie: Timisoara
miriam miriam

Adaugat in urma cu 3200 zile, 24 Iun. 2015

Adaugat de Valpro

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3593

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .