poze iunie de zolt n egressy rosencrantz si guildenstern sunt morti

IUNIE de Zoltán Egressy & ROSENCRANTZ ŞI GUILDENSTERN SUNT MORŢI

Timis , Timisoara. Sâmbătă 5 Septembrie 2009 19:00
TEATRUL MAGHIAR DE STAT "CSIKY GERGELY",str. Alba Iulia, nr. 2

Categorii: Spectacole si Filme

Egressy & ROSENCRANTZ ŞI GUILDENSTERN SUNT MORŢI

Muzica este compusă de TIBOR CÁRI

şi este interpretată live de: Radu Guţi, Sorina Anghelescu, Călin Radu

Decorul şi costumele sunt creaţii ADRIANA GRAND


Egressy Zoltán este dramaturg şi scenarist, "copilul teribil" al dramaturgiei maghiare contemporane. Operele sale se joacă în Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Cehia, România. IUNIE întruneşte o distribuţie remarcabilă: Kardos M. Róbert, Szilágyi Ágota, Balázs Attila, Tar Mónika, Faragó Zénó. Faptul că Teatrul Maghiar "Csiky Gergely" a fost ales pentru a produce premiera absolută a lui Egressy arată valoarea trupei şi nivelul încrederii de care se bucură scena maghiară din Timişoara.


Sir Tom Stoppard - distins cu The Order of Merit, ordin limitat la 24 de personalităţi din Commonwealth; The Most Excellent Order of the British Empire în grad de Commander (CBE); membru al The Royal Society of Literature. A fost inclus în 2008 de revista TIME în TOPUL 100 al celor mai influenţi oameni din lume.

"Stoppardian" a devenit un substantiv comun, care defineşte procedeul prin care un autor foloseşte comedia pentru a descrie concepte filosofice.

Scenariul filmului Shakespeare in Love (1998), scris de Tom Stoppard a primit premiul Oscar.

Dramaturg, scenarist, filosof şi eseist - Sir Tom Stoppard a marcat evoluţia teatrului occidental iar piesa Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi a primit Tony Awards şi a generat un film celebru care i-a avut în distribuţie pe: Gary Oldman, Tim Roth, Richard Dreyfuss. Textul piesei este asimilat teatrului de avangardă, amprentat de omenia caldă care este semnul distinctiv al teatrului stoppardian. Montarea de la teatrul maghiar îi are ca protagonişti pe: Katona László, Balázs Attila şi Bandi András Zsolt. Katona este un actor extrem de cunoscut în zona experimentalistă a teatrului budapestan iar cariera sa a fost marcată de evoluţiile din spectacolele lui Schilling Árpád de la celebrul teatru alternativ: Krétakör. Balázs are o carieră impresionantă pe scenele maghiare, române şi germane. a fost distins cu Premiul Jászai de către Guvernul Ungariei. Directoratul său de la Teatrul "Csiky Gergely" a dus la înnoirea semnificativă a trupei şi a repertoriului. Conceptul teatral promovat de Balázs este: Teatrul Comunităţilor. Bandi András Zsolt este perceput ca unul din cei mai importanţi artişti ai scenei timişorene unde evoluează de 15 ani.


Victor Ioan Frunză este autorul a peste 180 de spectacole, puse în scenă în teatre din România, Franţa, Germania, Ungaria, Slovacia şi Cehia. Creaţiile sale au primit 49 de premii naţionale şi internaţionale. Este Cavaler al Ordinului Steaua României. Frunză a lucrat pe scena maghiară din Timişoara în perioada '96 / '03 şi este deja un truism faptul că spectacolele sale au format trupa şi au lansat Teatrul "Csiky Gergely" în concertul de valori naţional şi internaţional. Cele şase spectacole realizate de la "Csiky Gergely" au adus teatrului 15 premii naţionale şi internaţionale, inclusiv premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru / secţia română.


Spectacolele IUNIE şi ROSENCRANTZ ŞI GUILDENSTERN SUNT MORŢI aduc la rampă o galerie impresionantă de tipologii umane, descrise în manieră tragi-comică şi propun o formulă neabordată până acum pe scenele din Timişoara.


Douăzeci de actori şi cincisprezece tehnicieni au lucrat pe timpul verii, renunţând la concediu, pentru a crea cele două premiere ale binomului teatral imaginat de Victor Ioan Frunză şi pentru a readuce trupa maghiară în mainstream-ul teatral din România şi Ungaria.

După cele două premiere vor urma alte câte două spectacole: piesa Iunie va mai putea fi văzută în 28 septembrie, iar Rosencrantz şi Guildernstern sunt morţi va mai fi jucată în 29 septembrie.


Spectacolul Iunie are o durată de 2h 30', cu o pauză, iar Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi 3h cu o pauză.

Spectacole în limba maghiară. Textul este tradus simultan la cască.


Biletele se pot procura de la casa de bilete a teatrului la preţul maximal de 16 lei, şi cu reducere la 8 lei. Spectatorilor noştri fideli le recomandăm Abonamentul de premieră, care include cinci spectacole la Sala Mare şi unul la Studio (la preţul de 16, respectiv 10 lei - în total 90 lei).

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 793
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5341 zile, 05 Sep. 2009

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .