poze premiera teatru priveliste minunata spre catedrala timisoara

Premiera teatru:"PRIVELIŞTE MINUNATĂ SPRE CATEDRALĂ" - Timisoara

Timis , Timisoara. Joi 29 Aprilie 2010 19:00
Teatrul National din Timisoara, Sala Studio 5

Categorii: Spectacole si Filme

Premiera teatru:"PRIVELIŞTE MINUNATĂ SPRE CATEDRALĂ" de Sławomir Mrožek

Povestea
Aparent nevinovata vizită a unei femei la un muzeu dintr-un oraş anonim de undeva, din Balcani, se transformă într-o întîlnire fatală. Ea, o femeie aflată într-un moment al vieţii în care simte o imensă nevoie de atenţie, afecţiune şi confirmare intră într-un joc periculos cu paznicul unui muzeu, paznic ce se dovedeşte a fi un terorist „pensionar”, ascuns sub o identitate anodină. Ţesătura subtilă, dar extrem de amplă a relaţiilor care se nasc din această întîlnire „îmbină subiectul policier cu o atmosferă cehoviană”, într-o poveste fascinantă, un mister care se dezvăluie în mii de piste, unele false, altele adevărate, toate ducînd, inexorabil, spre acelaşi deznodămînt.

Autorul
Sławomir Mrožek este probabil dramaturgul care a pus Polonia contemporană pe harta teatrului universal. A scris proză scurtă, două romane parodice, cîteva scenarii radiofonice şi de film, piese. Cu o carieră uriaşă ca dramaturg, scriitor, desenator şi caricaturist, opera sa este tradusă şi jucată pe toate meridianele. Celebrul teoretician de teatru Jan Kott a scris despre Mrozek că „dacă Witacky a apărut prea devreme, iar Gombrowicz – prea tîrziu, Mrozek este primul care a ajuns la timp. Şi asta şi pentru timpul polonez, şi pentru cel occidental”. Scriitorul este profund preocupat de om în „uniforma” lui morală, socială şi culturală. A fost cunoscut ca un critic acerb al realităţii absurde a Poloniei comuniste, dar opera sa – impregnată în egală măsură de dinamismul societăţii occidentale şi nostalgia celei balcanice, urmăreşte omul în toate ipostazele sale, în încrengătura de relaţii arareori logică, raţională pe care izbuteşte, dar mai degrabă nu, să le construiască în jurul său.
Dintre cele mai cunoscute piese ale sale, jucate în România, amintim Tango, Dragoste în Crimeea, Casa de pe graniţă etc. Privelişte minunată spre catedrală este un text scris în 1998 şi va fi jucat în premieră mondială la Teatrul Naţional Timişoara.

Regizorul
Sabin Popescu este regizor al Naţionalului timişorean din anul 2000. Istoric convertit la regie de teatru, Sabin Popescu are un ascuţit spirit critic, mereu îndulcit de umor, care îi traversează creaţia, întotdeauna în rezonanţă cu realiteatea imediată, indiferent de aparenta determinare cronologică a textului montat. Nu în ultimul rînd, apetenţa artistică al lui Sabin Popescu îl apropie de fecundul curent optzecist. Dintre creaţiile sale timişorene, vom aminti La Lilieci după Marin Sorescu, Angajare de clovn de Matei Vişniec, Neguţătorul din Veneţia de W. Shakespeare, Norii de Aristofan etc

Mai multe detalii: http://www.tntimisoara.com

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1289
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5133 zile, 05 Apr. 2010

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .