poze spectacolul sanscrita limba mantrelor timi oara
poze spectacolul sanscrita limba mantrelor timi oara poze spectacolul sanscrita limba mantrelor timi oara poze spectacolul sanscrita limba mantrelor timi oara

Spectacolul "Sanscrita, limba mantrelor" - Timișoara

Timis , Timisoara. Duminică 8 Iunie 2014 19:00
Sala Capitol; Str. C.D. Loga, Nr. 2, Timişoara

Categorii: Spectacole si Filme

Trei reprezentanți ai dansului Odissi din India și trei balerini din București dau viață unei originale creații artistice, care ilustrează prin muzică și dans efectele binefăcătoare ale sunetului asupra ființei umane. Spectacolul “Sanscrita, limba mantrelor” va fi prezentat în fața publicului din București și Timișoara pe 5 și 8 iunie 2014.


Cele cinci momente coregrafice ilustrează crearea universului din sunetul primordial, urmată de împărțirea acestuia în două energii complementare. Urmează prezentarea modului în care diferite sunete și cuvinte în limba sanscrită afectează diverse dimensiuni ale ființei umane, conducând la o stare de fericire și eliberare de suferință.

Mantra este un cuvânt de origine sanscrită, care se traduce prin "a salva mintea de la suferinţă şi boală". Mantrele sunt expresii sonore ale unor forţe subtile cosmice, silabe ce au proprietatea de a exercita o influenţă profundă asupra constiinţei. Civilizațiile străvechi știau că forţa cuvintelor pronunţate produce o vibraţie transformatoare până în cele mai subtile straturi ale omului. Aceasta oferă mantrei proprietati terapeutice care lipsesc din limbile vorbite în cotidian. UNESCO a recunoscut importanța mantrelor, incluzând tradiția incantării lor în Partimoniului Oral și Intangibil al Umanității.

Dansul clasic Odissi are origini ce depășesc 2000 de ani și este considerat a fi cea mai veche formă de dans clasic din India. În timpurile de demult, acesta era practicat în templele din statul Odisha, situat în estul Indiei. Odissi a suferit transformări majore de-a lungul secolelor; în versiunea sa modernă acest stil de dans este extrem de tehnic, cu bătăi intense ale picioarelor, gesturi elaborate ale mâinilor și mișcări captivante ale părții superioare a corpului. Stilul Odissi se bazează pe două seturi complementare de mișcări: tandava (viguros, masculin) și lasya (grațios, feminin). Un alt aspect esențial este mișcarea fluidă a torsoului, mișcările ochilor, utilizarea mudrelor (gesturi) realizate cu scopul de a transmite emoții și de a spune povești.

Momentul introductiv al spectacolului va consta într-o ilustrare vizuală a modului în care sunetul afectează materia. Prezintă Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale și lector la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Filmul “Geneza” oferă o perspectivă complexă asupra studiului undelor staţionare, ilustrând Universalitatea Principiului Sferă-Spirală, domeniu care studiază influenţa câmpurilor undelor acustice asupra fluidelor străbătute de unde sonore.

Publicul din București va putea admira în holul Teatrului Odeon o expoziție de mandale și yantre, simboluri sacre realizate de Ioana Dominte, care și-a descoperit pasiunea pentru desen și pictură în urma călătoriilor în țări din Pacific, Asia, America Centrală, Oceanul Indian, vizitând locuri care i-au redeschis ochii imaginaţiei.

“Sanscrita, limba mantrelor” aduce împreună știința și arta, ilustrând prin dans, muzică, pictură și proiecție video puterea sunetului asupra materiei, aspectul terapeutic al limbii sanscrite, precum și frumusețea unuia din cele mai vechi stiluri de dans din lume.  În cele din urmă, spectacolul simbolizează confluența dintre Occident și Orient prin două genuri muzicale și coregrafice desăvârșite pe care cele două culturi le-au oferit umanității. Stilurile îmbinate se completează și se pun în valoare reciproc, pentru ca publicul să trăiească o experiență unică.

Detalii spectacol
BUCUREȘTI
Joi, 5 iunie, ora 19:00, Teatrul Odeon
Preţ bilet cat. I: 26,50 lei ; cat. II: 12,72 lei

TIMIȘOARA
Duminică, 8 iunie, ora 19:00, Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”
Preț bilet: 25 lei

Biletele s-au pus în vânzare la casieriile celor două săli de spectacol.
Dans Odissi: Reela Hota & Group (India)
Reela Hota este o eminentă artistă, recunoscută pentru adăugarea unei noi dimensiuni dansului Odissi, aspectul spiritual. În plus față de repertoriul tradițional, ea a prezentat piese de dans unice inspirate de filosofia Yoga, Tantra, și acum, limba sanscrită. Reela este secretarul fondator al Rays of Wisdom Society și directorul Festivalului Ancient Arts, care are loc anual la New Delhi.

Balet: Gigel Ungureanu & Group (București)
Grupul de balet este condus de Gigel Ungureanu, prim-solist al Operei Naționale din București între anii 2006 - 2011. Repertoriul său cuprinde roluri de prim solist în spectacole de balet clasic ("Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci","Cenușăreasa", "Cei trei mușchetari", ”Corsarul”, ”Baiadera”, ”Albă ca Zăpada, ”Romeo si Julieta”, ș.a), cât și în spectacole de balet contemporan și neoclasic, precum "Mozzartissimo", "Requiem", "Anotimpurile", "Furtuna", "Casanova", Anna Karenina”, ”Steps”, ”Femei”, “Serenade”, ”Radio and Juliette”, “Mandarinul Miraculos”.

Concept: Bijoylaxmi Hota
Muzică: Padma Bhushan Pandit Rajan Mishra & Swaraansh Mishra
Maestru coregraf: Gitanjali Lal
Coregraf dans Odissi: Ganesh Acharya
Coregraf balet: Bogdan Cănilă
Organizator: Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”.
Parteneri: Rays of Wisdom Society, Teatrul Odeon, Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Sponsori: Dr. Reddy's, Prisum importator Himalaya Herbal Healthcare pentru România, Hotel Răzvan, Restaurant Bio-Fresh.
Parteneri media: Radio România Timișoara, TV City, orasulm.eu, metropotam.ro, port.ro, Revista Cultura, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, oriens.ro, 4arte.ro, evive.ro, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora.

Evenimentul se bucură de susținerea Incredible India – India Tourism Frankfurt.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/arta.de.leac

Pret bilet: 25 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1087
Cuvinte cheie: India , dans , spectacol , Evenimente Timisoara

Eveniment postat de organizator

centrul tagore

Adaugat in urma cu 3614 zile, 07 Mai. 2014

Adaugat de ccrt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 40

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .