poze toate la timpul lor

Toate la timpul lor

Timis , Timisoara. Duminică 15 Noiembrie 2009 19:00
în sala Teatrului German

Categorii: Spectacole si Filme

Toate la timpul lor

Autor: David Ives
Traducere: Radu-Alexandru Nica
spectacolul se traduce la cască în limba română.

Distribuţia
Betty
Ioana Iacob
Bill
Alex Halka
Kafka
Olga Török
Milton
Iosif Csorba
Swift
Horia Săvescu
Troţki
Rareş Hontzu
Doamna Troţki
Daniela Török
Ramon
Radu Miodrag Vulpe
Regizor tehnic
Cristian Stana
Asistenţă de regie
Isolde Cobeţ
Light-Design şi ilustraţie muzicală
Radu Alexandru Nica
Video
Casa Gontz
Decorul şi costumele
Borbála Kiss
Regia
Radu Alexandru Nica


Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 15 ani.


Despre piesă.
David Ives îşi confruntă spectatorii cu un univers atât de absurd, atât de bizar şi nemaipomenit de amuzant, încât după o perioadă nu ne mai poate mira nimic. Simţul pentru limbaj, ritmul şi sunetul, şi, mai ales, comicul stau în centrul atenţiei. Şi în cazul în care limbile existente nu ar fi suficiente, se va inventa în scurt timp o nouă limbă...

Cuvântul regizorului
În ciuda faptului că există ideea preconcepută în lumea teatrală din România că a face o comedie e mai dificil decât dramă bunăoară, genul comic este în cvasiunanimitate repudiat ca fiind inferior celui tragic. El este aproape fără excepţie asociat teatrului comercial şi este mai mereu suspectat de lipsă de profunzime. Tocmai pentru a pune în discuţie aceste idei preconcepute în receptarea de către critica românească a textului comic (fireşte că excepţie notabilă fac marii clasici - Molière, Caragiale etc.) şi pentru că am constatat că cererea marelui public se îndreaptă simptomatic înspre comedie, în totală contradicţie cu critica de specialitate, am găsit de bun augur să acopăr cu acest spectacol zona delectării prin râs.

E aproape un truism deja să adaug că zâmbetul poate ascunde adesea o idee profundă, că aceasta nu este mijlocită obligatoriu de un discurs care se ia excesiv în serios, ba chiar dimpotrivă în atâtea cazuri. Mi-am asumat totuşi riscul de a polemiza cu propria imagine de creator de opere "serioase" şi de a produce împreună cu minunata, vitala şi proaspăta echipă a Teatrului German un spectacol aproape exclusiv comic. Scopul acestui spectacol este acela de a delecta spectatorii printr-un râs pe care nu l-am doritfacil pur şi simplu, dar care ajunge uneori pînă la grotescul comic recognoscibil atât de des astăzi în jurul nostru, fapt care evident te mână să judeci serios tarele societăţii în care trăim, invadate de sexualitate, incultură şi ridicol aproape ubicuu.

Cele trei texte ale americanului David Ives îmbină atât ştiinţa scriiturii comice pe care o regăsim în filmul american (cu care publicul românesc este extrem de afin prin cultura televiziunii) cu un comic uşor elitist, de asociaţii culturale, tipice filmelor lui Woody Allen. Toate acestea au fost mixate în spectacolul nostru cu cultura extrem de pregnantă a animaţiilor contemporane şi a sitcom-ului de bună calitate pe care o au tinerii de astăzi - un umor al grotescului, în care moartea bunăoară e privită cu înspăimîntatoare lejeritate, poate tocmai din impulsul de a face mai suportabil implacabilul. De aceea ţin să mulţumesc tinerilor actori ai teatrului care m-au îmbogăţit cu lumea atît de specială a comicului lor radical diferit de umorul generaţiei mele. Sperăm ca acest potpuriu teatral-filmic să găsescă un larg public degustător. Cred că nevoia de râs a semenilor noştri este atât de mare, inclusiv de râsul ca formă de supravieţuire intelectuală, încât este o chestiune de morală profesională şi de etică socială să venim, noi, oamenii de teatru, în întâmpinarea acesteia.

(Radu Alexandru Nica)

Mai multe detalii: http://www.teatrulgerman.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 567
Cuvinte cheie: Toate , la , lor , timpul , Evenimente Timisoara
gabriel lup

Adaugat in urma cu 5259 zile, 03 Nov. 2009

Adaugat de darude1979

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3547

Alte Evenimente din Timisoara
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
zilele studen ilor timi oarei 2024

Zilele Studenților Timișoarei 2024

Timis, Timisoara. 14 Mai 2024 - 16 Mai 2024
street food festival timisoara 2024

Street Food Festival Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 5 Sep 2024 - 8 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .