Evenimente 24 ianuarie 2014

Romania marcheaza in fiecare an, pe data de 24 ianuarie, “Unirea cea mică”. Pe 24 ianuarie 1859, Ţara Romaneasca si Moldova s-au unit de facto, prin alegerea la Bucuresti a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, acesta fiind deja, de pe 5 ianuarie, si domn al Moldovei. Iasul a luat atunci o decizie curajoasa, cosfintita la Bucuresti, aceea de a pune Marile Puteri in fata unui fapt implinit. Dorinta unei natiuni a depasit constrangerile unor acte internationale si a creat premisele unui stat unitar. Bucuria Unirii a cuprins o tara intreaga si, pentru prima data in istorie, romanii au decis soarta natiunii.

Program 24 ianuarie la Iasi 

Program 24 ianuarie la Cluj

Program 24 ianuarie la Oradea

Program 24 ianuarie la Constanta

Program 24 ianuarie la Tulcea

Programul manifestarilor incepe la ora 10.00, cu un ceremonial militar si religios organizat de Instituţia Prefectului si Garnizoana Tulcea, iar de la 10.45 toţi tulcenii prezenti în Piata Civica vor fi invitati la Hora Unirii. Spectacolul va incepe la ora 11.00: cand pe scena vor urca: ansamblul artistic „Baladele Deltei“, ansamblul folcloric de copii „Doruletul“, ansamblul folcloric aroman „Dor“ din Sarighiol de Deal, grupul vocal „Draguta“ – Silistea din Turcoaia. Invitatul special al zilei de 24 Ianuarie este Gelu Voicu, cel care va incheia spectacolul.

Program 24 ianuarie la Lugoj

„Vineri, 24 ianuarie 2014, sărbătorim 155 de ani de la Mica Unire. Pentru a marca acest eveniment, Ansamblul Folcloric “Lugojana” vă invită, începând cu ora 12:00, în Piața Victoriei, sensul giratoriu din fața Primăriei Lugoj, „să dăm mână cu mână” într-o mare Horă a Unirii. Alături de dansatorii lugojeni, la acest eveniment adresăm invitația și locuitorilor urbei noastre să vină în număr cât mai mare, de a dansa împreună Hora Unirii”, a declarat Puiu Munteanu, maestru coregraf al Ansamblului „Lugojana”.

Program 24 ianuarie la Focsani

Programul manifestărilor dedicate implinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane de catre Alexandru Ioan Cuza va incepe la ora 15.00 si vor fi unele deosebite, la care vor participa actori celebri din Romania, care vor da viata unor personaje care au jucat un rol important in realizarea „Micii Uniri“. Vor urma alocutiunile oficialitatilor administratiei publice centrale si locale. La finalul manifestarilor, cei prezenti sunt invitati sa se prinda in deja celebra Hora a Unirii. Manifestarile dedicate implinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane se vor incheia cu un moment artistic.

Program 24 ianuarie la Botosani

Pe esplanada Palatului administrativ va avea loc o manifestare dedicata botosanenilor ce va include un concert al orchestrei “Rapsozii Botosanilor” precum si o parte culinară. „Daca la 1 decembrie am avut retragere cu torte, de aceasta data va fi o actiune cu felinare, cu steaguri” a declarat Presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu.

Program 24 ianuarie la Ploiesti

program-Ziua-Unirii-24-ianuarie-2014-Ploiesti

Program 24 ianuarie la Piatra Neamt

unirea-principatelor-romane-2014-piatra neamt

Program 24 ianuarie la Sinaia

Ziua Marii Unirii Nationale si ziua de nastere a eroului national Badea Cartan, vor fi marcate printr-un program sustinut de elevii Scolilor Generale Principesa Maria, George Enescu și ai Colegiului Mihail Cantacuzino din Sinaia, de elevii Școlii Gimnaziale Badea Cartan din Cartisoara si de Cercetasii Romaniei, Centrul Local Peles Sinaia.

Programul evenimentului:

11:00 – 11:30 Slujba la mormantul lui Badea Cartan

11:30 – 12:00 Momentul Unirii – Scoala George Enescu

12: 00 Hora Unirii – curtea Primariei Sinaia

12:15 – 13:00 Momente artistice – Centrul Cultural Carmen Sylva

Poze Alexandru Ioan Cuza

Un comentariu la “Evenimente 24 ianuarie 2014”

Comentează