Evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu la Bucuresti

Manifestari dedicate lui Mihai Eminescu

– Cu ocazia implinirii a 164 ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), Primaria Municipiului Bucuresti si Centrul Cultural “Palatele Brancovenesti”, organizeaza, miercuri, 15 ianuarie, la ora 13.00, un eveniment dedicat marelui poet, intitulat: “Despre Eminescu, altfel”.

– Academia Romană – Secţia de Filologie si Literatură impreuna cu Fundatia Natională pentru Stiinta si Arta organizeaza miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 10.00, in Aula Academiei Romane, o sesiunea dedicata Zilei lui Mihai Eminescu.

– La mormantul lui Mihai Eminescu de la Cimitirul Bellu, mai mulţi preoti, alaturi de corul Patriarhiei, vor oficia o slujba de comemorare.

– La Centrul de Recreere si Dezvoltare Personală “Conacul Golescu Grant” din sectorul 6, de la ora 15.00, va avea loc lansarea carţii “Mihai Eminescu – in destinul istoric al Romaniei“.

– “Invatatura spirituala din poezia lui Eminescu”.  Joi 15 Ianuarie 2015, ora 19:00 Str. Poiana Narciselor nr.1

6 lucruri pe care poate nu le stiai despre Mihai Eminescu

1. In copilarie, Mihai Eminovici obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod putin bizar. Mergea in padure sa prinda serpi si-i punea in apropierea casei. Apoi isi chema tatal sa vada ce pasari a prins.

2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia “De-as avea…”, scrisa de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei la acea vreme, ii schimba insa numele in Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si l-a pastrat pentru totdeauna.

3.  In vremea in care Eminescu a scris “Pe langa plopii fara sot”, era indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Domnisoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o strada incadrata de plopi pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot.

4. Ion Creanga avea fata de Eminescu o admiratie deosebită. Pe un manual de geografie primit in dar de la Eminescu, pastrat cu sfintenie, Creanga va scrie: “Dăruit mie de d. Mihail Eminescu, eminentul scriitor si cel mai mare poet al romanilor 1878″

5. In ciuda problemelor de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile Viata si Stele in cer.

6. Exista un singur film despre viata lui Mihai Eminescu. Filmul “Luceafarul” a fost regizat de Emil Loteanu si aparut in anul 1987.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *