Festivalul PLAI – ediţia X

Proiectul principalilor operatorilor culturali independenţi din Timişoara – Project X

Festivalul PLAI ajunge, în perioada 11-13 septembrie 2015, la cea de-a zecea ediţie şi anunţă un nou prag în dezvoltarea proiectului prin cooptarea celor mai importanţi operatori culturali locali: Antagon, Pelicula Culturală, Marele Ecran, Prin Banat, Freenetik şi Sabotage.

Scena 2 a festivalului se va transforma în Scena Antagon, unde vom putea urmări spectacole de teatru şi dans, accentuând şi continuând programul început la ediţia din 2014.

Antagon Festival înseamnă o săptămână de opt zile dedicată teatrului independent. S-a întâmplat prima dată în 2014, a doua ediție urmând să se țină în perioada 18 – 25 octombrie 2015. Trupe de teatru din țară și străinate joacă la Timișoara în spații dintre cele mai diverse, spectacole realizate în regim independent. Festivalul este organizat de Asociația Culturală Antagon cu sprijinul prietenilor și partenerilor săi.

Casa Filmelor va fi coordonata de Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

Asociația Pelicula Culturală îşi propune promovarea multiculturalității europene și a responsabilității sociale prin film și activități cultural-artistice. Încă din anul 2012 Pelicula Culturală organizează seri de film european în spații valoroase din punct de vedere cultural, architectural, istoric din Timişoara, pentru un public între 50 – 350 de persoane.

Asociaţia Marele Ecran a fost fondată în 2011 de entuziaști ai Cinema-ului și voluntari. Asociația promovează filmul de autor și filmul independent european ca alternativă la cinematograful de consum. Susține activ înfiinţarea unei cinemateci/ cinematograf de artă la Timişoara. Pe lîngă festivalul “Ceau, Cinema!” (aflat la a doua ediție) a organizat:ZFANG (Zilele Filmului Alb-Negru German): 20 – 24 mai 2012, Casa Filmelor la Festivalul PLAI 2012, 2013 și 2014.

Asociatia “Prin Banat” va coordona pe Aleea Culturala activităţile meşteşugarilor şi reprezentanţii tradiţiilor bănaăţene.

Prin Banat este un proiect independent de documentare şi promovare a valorilor locale şi de încurajare a turismului cultural. Misiuni ale proiectului sunt: identificarea, inventarierea, documentarea şi promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului material (cultural-istoric), natural şi imaterial (tradiţii, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric. De asemenea, proiectul urmăreşte atragerea atenţiei şi conştientizarea în rândul comunităţilor asupra stării de degradare a patrimoniului material şi imaterial din regiunea Banatului istoric.

Freenetik şi Sabotage sunt, deja, două organizaţii foarte cunoscute în zona de party. Pentru PLAI Festival 2015 vor pregăti două seri consecutive de petreceri în zona de Chill PLAI după ora 23:00.

Freenetik Party reprezintă, după doar un an de activitate, un curent în sfera muzicii electronice, o ocazie spre renaşterea mişcarii bass din România. Aducând cele mai mari nume ale scenei drum and bass, şi-a format un obicei din a onora evenimentele de asemenea anvergură printr-un profesionalism demn de urmat. La Festivalul PLAI va aduce sound-ul underground şi oamenii ei minunaţi, pentru o noapte de party potrivit motto-ului după care se ghideaza: “party hard – all night”.

Sabotage va pregăti o nouă experiență muzicală și vizuală pentru fanii festivalului. Noul membru PLAI susține cultura muzicii electronice din Timișoara și promovează talentele locale, alături de artiști aclamați pe plan internațional.

Abonamentele pre-sale ale ediţiei cu numărul 10 se pot achiziţiona începând pâna pe 21 aprilie 2015 la preţul de 50 de lei (cu sau fără camping inclus). Acestea sunt disponibile pe site-ul Eventim şi în reţeaua de distribuţie formată din magazinele Germanos, Orange, Vodafone şi la librăriile Cărtureşti.

PLAI, foarte pe scurt:

- cel mai mare festival de “world music” din Europa organizat 100% de voluntari.

- primul festival din România ajuns in finala European Festival Awards. Festival finalist în 2012 şi 2014 la categoria Best Small European Festival

- câstigător al Premiului Charlemagne pentru tineri europeni 2008 (cel mai bun proiect multicultural din România; premiu înmanat de către Hans-Gert Pottering şi Angela Merkel)

- câstigător al premiului I al Galei Societăţii Civile 2009 la secţiunea Artă şi Cultură.

3 zile de festival

9 concerte de world music, jazz şi fusion

45 de parteneri culturali ce oferă peste 200 de activităţi

100% voluntariat

Comentează