poze suflet peisaje muzicale din carpa i i himalaya
poze suflet peisaje muzicale din carpa i i himalaya poze suflet peisaje muzicale din carpa i i himalaya

SUFLET. Peisaje muzicale din Carpați și Himalaya

Bihor , Oradea. Vineri 17 Martie 2023 19:00
Filarmonica de Stat Oradea

Categorii: Muzica si Concerte

Vă invităm la un eveniment inedit, ce aduce împreună muzica tradițională din România și India.

De la doină la dhun, de la horă la hori, de la sârbă la raga, în cadrul concertului veți descoperi diversitatea și bogăția muzicală a celor două țări. Prin confluența instrumentelor de suflat din cele două spații culturale, artiștii vă vor încânta cu interpretări surprinzătoare ale unor îndrăgite piese din folclorul românesc, alături de un repertoriu inspirat din anotimpurile și festivalurile indiene.

Cu vocea sa caldă și măiestria interpretării la nai, Narcisa Băleanu dă glas celor mai reprezentative expresii muzicale ale sufletului românesc. Bhaskar Das redă prin flautul său din bambus spiritul ancestral al civilizației indiene iar Amit Mishra, la tabla, adaugă dinamism și forță întregii prezentări muzicale.

Lăsați-vă purtați într-o fascinantă călătorie sonoră pe două continente și trăiți bucuria redescoperirii tradițiilor ce ne reprezintă și ne dau valoare în lume!

Evenimentul va avea loc vineri, 17 martie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat Oradea. Biletele pot fi cumpărate de pe BILETE.ro sau de la casieria filarmonicii.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a Ministerului Culturii din India. Sponsori: Organic India, Hotel Răzvan.

NARCISA BĂLEANU (nai și voce)

Narcisa Băleanu este mesager al cântecului popular din Mehedinți și un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale românești, preocupată de artă, de comunicare și de poezie. Debutul muzical său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani, când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, București, acompaniată de Orchestra Populară Radio.

Narcisa și-a realizat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI, la clasa profesorului Dalila Cernătescu. Este, de asemenea, absolventă a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Specializarea Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, la clasa profesorului Marian Râlea.

În prezent este profesor de Nai la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" București și profesor de canto la Școala de Muzică Populară Românească din București, realizează Topul "10 Voci de 10" la Radio România Antena Satelor și susține spectacole la Teatrul Național București, cu piesa de teatru "Eu nu Contez!".

Cu vocea, naiul și cântecul său a cucerit auditoriul sălilor de spectacol atât din România, cât și din străinătate, prin numeroase turnee realizate în țări precum Serbia, Franța, Austria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Italia, SUA.

BHASKAR DAS (bansuri)
Bhaskar este unul dintre tinerii maeștri ai muzicii clasice indiene la bansuri. S-a născut în orașul Prayagraj, fiind inițiat în muzică de tatăl său, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. A primit prima lecție de flaut la vârsta de trei ani de la Pandit Bholanath Prasanna, profesorul celebrului muzician Pandit Hariprasad Chaurasia. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude.

Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

AMIT MISHRA (tabla)
Amit Mishra reprezintă renumita tradiție de muzică clasică indiană numită Banaras Gharana. S-a născut în Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și un important centru spiritual și muzical al Indiei. După formarea inițială în muzica clasică vocală, a dezvoltat un interes sincer pentru percuția tablei și a început să învețe sub ghidarea tatălui său, Pandit Kishor Kumar Mishra. După ce s-a concentrat integral pe studierea acestui instrument, a primit inspirație din partea bunicului din partea mamei, Padmabhushan Pandit Samta Prasad Mishra, un maestru de tabla foarte respectat.

Amit a învățat, de asemenea, sub îndrumarea muzicianului de renume internațional Pandit Sharda Sahai, un descendent direct al fondatorului stilului muzical Banaras Gharana. I-a însoțit pe scenă pe unii dintre cei mai buni cântăreți și dansatori clasici precum: Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Sonal Mansingh, Ajay Pohankar, Channu Lal Mishra, Sunaina Hajarilal. Amit a susținut concerte și ateliere în India și în numeroase țări din lume, precum Franța, Japonia, Belgia, SUA, Columbia, Singapore, Tailanda, Malaezia, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Spania, Marea Britanie, Sri Lanka, Peru, Argentina, Olanda, Nepal, Hong Kong.

Mai multe detalii: https://www.bilete.ro/suflet-peisaje-muzicale-din-carpati-si-himalaya/suflet-peisaje-muzicale-din-carpati-si-himalaya-17-mar-2023/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 313
Cuvinte cheie: Oradea

Eveniment postat de organizator

centrul tagore

Adaugat in urma cu 473 zile, 06 Mar. 2023

Adaugat de ccrt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 40

Alte Evenimente din Oradea
festivalul medieval din oradea 2024

Festivalul Medieval din Oradea 2024

Bihor, Oradea. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .