poze romanyeah de cinty ionescu in premiera la brasov

ROMANYEAH! de Cinty Ionescu în premieră la Braşov

Brasov , Brasov. Sâmbătă 1 Iunie 2013 20:30
Galeria de artă Mureșenilor 8

Categorii: Alte Evenimente

ROMANYEAH! este un performance audio-video live creat de CINTY IONESCU alături de MANDELA GAJON – live instruments (flaut, caval, fluiere, ocarină, clopoțel, kalimba) pe un sound design de BRENNAN GREEN

Proiectul artistic ROMANYEAH! de Cinty Ionescu vine în premieră, la Braşov, sâmbătă 1 iunie, orele 20:30, la galeria de artă Mureşenilor 8.

ROMANYEAH! este un performance audio-video live creat de CINTY IONESCU alături de MANDELA GAJON – live instruments (flaut, caval, fluiere, ocarină, clopoțel, kalimba) pe un sound design de BRENNAN GREEN.

ROMANYEAH! este un proiect comisionat și susținut de ICR New York în primăvara anului 2012, în urma premiului de excelență pentru video design câștigat de Cinty Ionescu la Fringe New York City 2011 (cu spectacolul Nils’ Fucked Up Day de Peca Ștefan). ROMANYEAH! e interpretarea realității românești semnată de Cinty Ionescu, în cheie liberă. Artistul video a profitat de experiența dobândită ca VJ, combinând atât estetica montajului, cât și pe cea a performării live, prin cut-up și editare de sample-uri, improvizată pe moment.

Astfel ROMANYEAH! în viziunea lui Cinty Ionescu poate înlocui oricând realitatea știrilor cu un statis atemporal lipsit de erorile de percepție ale situării exclusive în prezent. Rezultatul e compus din frame-uri atât ale unui (in)conștient colectiv cât și din snapshoturi dintr-un prezent continuu, atent colecționate și văzute din unghi subiectiv. Cultivând contrastele evidente cât și pe cele subtile rezultate din simple juxtapuneri de cadre, ROMANYEAH! funcționează ca o oglindă a realității pe care o duce într-un “meta” deloc ușor de atins. Fără să fie colaje la prima mână dar nici academic aduse împreună, imaginile provenite din surse video digitale și analogice se instalează tiptil pe cortex, înlocuind factualitatea cu o poveste mai mare, din care fac parte organic atât privitorii, obiectivi, cât și actorii, subiecții atent (sur)prinși de ochiul critic.

Proiectul generează o călătorie vizuală şi muzicală într-o Românie imaginată de artistă în colaborare cu DJul, producătorul şi inginerul de sunet american Brennan Green. Acesta a creat un mix de muzică electronică inspirat de imaginile propuse de artista din România, integrând în designul muzical sample-uri de muzică românească propuse de Cinty Ionescu: de la concerte clasice, muzică lăutărească sau folclorică până la cântece de petrecere din perioada interbelică, rock psihedelic românesc din anii 70 sau muzică electronică contemporană.

Cinty Ionescu a prezentat ROMANYEAH!, ilustrată sonor de Brennan Green într-o serie de live performance-uri la New York (The Living Theatre, Clemente Soto Velez – Cultural & Educational Center, La Sala at Cantina Royal) în vara anului 2012, alături de Jeanann Dara la violă, la Stuttgart (Württembergischer Kunstverein) alături de Jonas Bolle – spoken word, apoi la București alături de Mandela Gajol și Nicoleta Lefter.

PRESA DESPRE ROMANYEAH!
“ROMANYEAH! este o sinteză subiectivă a României ca spaţiu identitar al autoarei, o lume eterogenă, vie, care se încheagă din mers, din călătorie, un loc al schimbării, al frumuseţii şi al urîtului, cu un univers sonor eclectic, construit de americanul Brennan Green (inginer de sunet şi producător muzical) din sample-uri de muzică românească (cultă, folclorică, lăutărească) integrate în muzica electronică. Frame-uri de realitate frustă, cu juxtapuneri de personaje peste peisaje citadine sau rurale răsar din leitmotivul imagistic – o spirală obsedantă, călăuzitoare, ca firul Ariadnei printr-o Românie melancolică în frumuseţea şi urîţenia ei deopotrivă, în speranţă şi disperare, în comicul ei involuntar (un cal trage o Dacie, biciclete „parcate“ la balcon…). E un road remix performancedespre
o ţară care îşi caută drumul, identitatea. România lui Cinty Ionescu este una nemistificată. Instalaţia conţine decupaje video mixate live, muzică înregistrată cu pasaje live. Cinty Ionescu este un video artist care explorează inconfortabil realitatea şi o metaforizează fără agresivitate, dar şi fără cosmetică.”

Oana Stoica – Dilema Veche
http://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/mi-se-spune-fluture-gladiator „Prin ROMANYEAH!, Cinty Ionescu propune altceva în peisajul cultural autohton. Invitația la o altă interpretare a realității românești este scoasă la suprafață în colaborare cu DJ-ul, producătorul şi inginerul de sunet american Brennan Green. Totul, combinând atât estetica montajului, cât și pe cea a performării live, prin cut-up și editare de sample-uri, improvizată pe moment.” O mostră de virtuozitate pură.

Daniel Măgureanu – Libertatea
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/cinty-ionescu-romanyeah-441242-1.html
“Cinty Ionescu premiered an engaging environment of sound, sight, visual abstraction, that brings you into a series of moments strongly connected to her, and extended to you via the conductive superhighway that is her art.”

Kewin Williamson – Studio Pheonix
http://studiophoenix.blogspot.ro/2012/07/cinty-ionescu.html

http://youtu.be/-XaLlS6dK2A

Evenimentul este organizat de Mureşenilor 8 şi KunSTadt Art Events Management. Partener, Depoul de Artă Urbană Braşov. Preţul unui bilet este de 20 lei. Informaţii şi rezervări la 0736 014 076 sau 0729 270 745.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/366523510115171/?fref=ts

Pret bilet: 20 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 845
mihai tatu

Adaugat in urma cu 3986 zile, 27 Mai. 2013

Adaugat de Mihai10836

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3

Alte Evenimente din Brasov
rockstadt extreme fest 2024

Rockstadt Extreme Fest 2024

Brasov, Brasov. 31 Iul 2024 - 5 Aug 2024
concert trooper

Concert Trooper

Brasov, Brasov. Sâmbătă 25 Mai 2024
targ de arta mestesugareasca editia a 36 a

Targ de Arta Mestesugareasca Editia a 36-a

Brasov, Brasov. 1 Mai 2024 - 5 Mai 2024
targul de paste brasov 2024

Targul de Paste Brasov 2024

Brasov, Brasov. 29 Apr 2024 - 12 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .