poze farsangul obicei popular al comunitatii maghiare din tara barsei

Farsangul - obicei popular al comunitatii maghiare din Tara Barsei

Brasov , Ormenis. Sâmbătă 6 Februarie 2010

Categorii: Alte Evenimente

Sambata, in comuna Ormenis se anunta venirea primaverii. Are loc Farsangul, un obicei traditional al comunitatii maghiare din Tara Barsei, un ceremonial de primavara ce precede intrarea in Postul Pastelui.

La Farsang se poarta diferite masti care parodiaza in principal nunta si logodna. Mastile sunt animaliere (urs, lup) si umane (doctor, preot, ghicitor, tigan, mire, mireasa), confectionate dupa imaginatia fiecaruia. La pregatiri participa si fetele din sat, care-i ajuta pe feciori la confectionarea mastilor, la impodobirea animalelor (cai, magari) si a carului alegoric care conduce alaiul pe ulitele satului.
Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce inseamna rautate, necuratenie, a infertilitatii, a intunericului si chiar anotimpul rece asimilat mortii temporare a naturii. Satenii adunati la portile caselor cinstesc alaiul cu gogosi, sume de bani, palinca si oua nefierte. Totul este in exces: bautura si zgomotele pentru alungarea duhurilor rele si pentru intrarea in noul ciclu temporal - postul. Obiceiul se incheie cu Balul Farsangului, care va avea loc incepand cu orele 20.00.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 505
Cuvinte cheie: 2010 , Evenimente Ormenis
marcel s

Adaugat in urma cu 5194 zile, 05 Feb. 2010

Adaugat de marci

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 2957

  • Ai ceva de zis?

    .