poze luxul de la curtea fran ei la extravagan ele contemporane

LUXUL – de la curtea Franței la extravaganțele contemporane

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 7 Ianuarie 2015 19:00 - Miercuri 7 Ianuarie 2015
Str Popa Soare nr.40, etaj 1

Categorii: Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 8/20

Fundația Calea Victoriei vă invită de miercuri, 7 ianuarie, de la ora 19:00 la ateleirul LUXUL – de la curtea Franței la extravaganțele contemporane, susținut de istoricul Monica Neațu.

„Le superflu, chose très nécessaire.” (din înțelepciunea domnului Voltaire)

Luxul – subiectiv, ambiguu, dificil de definit - a fascinat oamenii de la începutul veacurilor. Istoria sa ne pune în fața a nenumărate nesăbuințe și extravaganțe, căci luxul, dorit și hulit în egală măsură, ține de reprezentare socială, dar și de vis. De la cochetele romane, care cheltuiau sume colosale pe parfumurile venite din Orient, până la fashionistele de astăzi, care privesc cu nesaț vitrinele de pe Avenue Montaigne. Luxul, cu tot cortegiul său de reprezentări și semnificații, determină gesturi, atitudini și comportamente.

Vă invităm la un curs dedicat istoriei și evoluției luxului în istoria europeană. De la curtea Franței, transformată de Ludovic al XIV-lea într-un veritabil showroom al epocii, vom pătrunde în lumea artizanilor și furnizorilor regali pentru a ajunge, în final, la simbolurile luxului contemporan. Vom descifra gesturi și atitudini și ne vom delecta cu istoria unor case celebre precum Mellerio, Cartier, Louis Vuitton, Worth, Guerlain, Hermes, Dior, Fabergé și cu creațiile lor minunate.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. O scurtă introducere în istoria luxului. Etimologie. Reprezentări și percepții în antichitatea greco-romană. Luxul de la curțile medievale. Excesele Renașterii – Italia și Franța. Secolul XVII și conceptul de lux modern. De la utilitate la scandal. Bijuteriile și bonetele Mariei Antoaneta. Voltaire & co.- apologeții luxului. Teatrul, lectura, conversațiile, cafenelele – luxul intelectual.

2. Secolul XIX – luxul elitelor urbane. Paris – capitala luxului. Apariția marilor case de modă. Worth și toaletele de la curțile regale. Furnizorii regali și imperiali - Guerlain, Louis Vuitton, Cartier, Boucheron, Baccarat, Fabergé. Deliciile culinare – șampania, trufele, foie gras. Clienții care stabilesc trendul – de la împărăteasa Eugénie la Jackie O.

3. Secolul XX – democratizarea luxului. Paul Poiret, Coco Chanel, Christian Dior, Gucci etc. De la haute couture la prêt-à-porter. Rafinamentul luxului - Hermes, Bulgari, Van Cleef & Arpels, Ritz. Parfumul care te ruinează. Imperiile luxului -LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton S. A).Luxul colecționarilor.

Lector: Monica Neațu
Data: 7 ianuarie 2015; Ora: 19:00
Număr ateliere: 3
Frecvența: săptămânal, miercuri
Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 135 ron
Locul desfășurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/luxul-de-la-curtea-frantei-la-extravagantele-contemporane/

Pret bilet: 150 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 971

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3419 zile, 10 Dec. 2014

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .