poze curs de introducere in antropologia culturala

Curs de introducere în antropologia culturală

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 10 Ianuarie 2018 19:00 - Miercuri 10 Ianuarie 2018
Str Popa Soare nr 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Bunica nu-nțelege de ce te uiți toată ziua pe telefon. Dar tu înțelegi de ce insistă ea să-ți pună pachețele cu mâncare în rucsac chiar dacă ai 30 de ani și un job bine plătit? Uite, despre asta este antropologia. Despre tot ce ni se pare diferit, uneori de neînțeles, despre Celălalt, dar Celălalt e fiecare dintre noi, despre cum și în ce fel s-a schimbat lumea bunicilor și a părinților noștri. Da, chiar și despre felul în care lumea ta și a prietenilor tăi a început deja să nu mai fie cum o știați voi.

Fundația Calea Victoriei îți propune, din 10 ianuarie, un curs de Introducere în antropologia culturală la care vei învăța să-ți pui întrebări despre tine și cei din jur, cu scopul de a deveni mai flexibil și mai pregătit pentru o lume mereu în schimbare.

„Cursul abodează teme fundamentale ale antropologiei culturale, cu aplicaţii dintre cele mai actuale: contextul în care s-a dezvoltat antropologia şi cum se vede lumea sub lupa antropologului, întrebuinţările ei în societatea contemporană; cultura materială, antropologia consumului, antropologia corpului, antropologia oraşului şi antropologia alimentaţiei. Toate, fără excepţie, ne privesc pe noi: pe mine, pe tine şi tot ceea ce s-a creat în spaţiul dintre noi.”, spune Ana Niculescu-Mizil, sociologul care susține cele 6 întâlniri:

1. Despre oameni, zei şi fiare. Cu ce se îndeletniceşte antropologia?
Obârşia Celuilalt. Antropologia – de la sălbaticii de ieri la integraţii de astăzi. Cu alţi ochi. O privire antropologică asupra lumii. Din cocotier drept la Biroul Oval. Antropologia şi foloasele ei contemporane.

2. Omul de tinichea, lucrurile şi viaţa lor. Cultură materială.
Prometeu şi focul zeilor. O discuţie despre om şi tehnologie. Marcel Mauss: Despre “spiritul lucrului oferit”. Viaţa socială a obiectelor.

3. Viaţa ca un mall. O antropologie a consumului
Societatea de consum: mituri şi clişee. Altarele consumului: piaţa, mall-ul şi hypermarket-ul. Obicei versus tradiţie. Mercantilizarea tradiţiei.

4. Corpul uman. O antropologie întrupată
Modernitatea – de la corpul-cosmos la corp ca dublu al omului. Corpul ca “loc al bunăstării”: body-building, cosmetică şi dietă, originile unui stil de viaţă sănătos. Corpuri-naraţiune, corpuri potenţate: tatuajele, piercing-urile şi chirurgia estetică. Corpul-manifest. Performance Art.

5. Din împărăţia betoanelor. O antropologie a oraşului
Ce uităm, ce ne-amintim? Locuri ale memoriei: muzee, monumente, statui, pieţe. Non-locuri. Oraşul unora, oraşul tuturor? Femeile şi bărbaţii Bucureştilor: O analiză de gen a străzilor, pieţelor, monumentelor şi instituţiilor. Oraşul pe două roţi: Bucureştiul bike friendly. Naşu’, pila şi partidul. Despre clientelismul românesc în anul 2000. Cafeneaua – loisir în vechiul Bucureşci şi în Clujul de astăzi.

6. “Julie&Julia”. O antropologie a alimentaţiei

Curente, credinţe şi religii alimentare contemporane: fast food/ slow food, vegetarianismul, veganismul şi raw-veganismul. Elogiu unei vieţi fără gluten. Trupuri biruite, naraţiuni ale unor maladii – anorexia, bulimia, binge eating sau mâncatul nervos. Hrana zeilor. Postul în diferite culturi. Breatharianism-ul sau hrana pranică.

Dacă te-am convins și ești deschis la ideea de a schimba pentru totdeauna felul în care îți privești, să zicem, vecinii de bloc, înscrie-te pe contact@victoriei.ro la cursul de antropologie culturală. Întâlnirile au loc începând din 10 ianuarie, seara de la 19.00, săptămânal, la Fundația Calea Victoriei – str. Popa Soare nr. 40, et. 1, București.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/introducere-in-antropologia-culturala-4/

Pret bilet: 360 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 614

Eveniment postat de organizator

daniela bratu

Adaugat in urma cu 791 zile, 20 Dec. 2017

Adaugat de Daniela-Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 730

Alte Evenimente din Bucuresti
curs 3d studio max

Curs 3D Studio Max

Bucuresti, Bucuresti. 9 Feb 2020 - 23 Feb 2020
curs autocad lt

Curs Autocad LT

Bucuresti, Bucuresti. 9 Feb 2020 - 23 Feb 2020
curs profesional autocad 2d si 3d

Curs profesional Autocad 2D si 3D

Bucuresti, Bucuresti. 9 Feb 2020 - 23 Feb 2020
curs adobe illustrator cc

Curs Adobe Illustrator CC

Bucuresti, Bucuresti. 9 Feb 2020 - 23 Feb 2020
  • Ai ceva de zis?

    .