poze de la art nouveau la art deco arta moda si societate

De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă şi societate

Bucuresti , Bucuresti. Luni 5 August 2019 19:00 - Joi 8 August 2019
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Croiala și imprimeul de pe rochia străbunicii tale, detaliul decorativ care se repetă pe casele vechi de pe strada ta preferată, pictura aceea pe care ai admirat-o la muzeu îți spun toate povestea unor oameni cu care nu mai ai cum să interacționezi, dar pe care-i poți cunoaște, dacă știi unde să cauți și la ce să fii atent.

Fundația Calea Victoriei organizează un astfel de curs: De la Art Nouveau la Art Deco. Artă, modă şi societate în perioada 5-8 august, de la 19.00.

Curentele Art Nouveau şi Art Deco sunt celebre și foarte apreciate și astăzi. Puțini știu însă că ele condensează majoritatea transformărilor cunoscute de civilizaţia europeană şi americană într-o epocă în care nu doar arta, ci şi societatea trec printr-o serie de revoluţii şi drame.

De la reacţiile împotriva academismului la dorinţa artiştilor de a surprinde, în operele lor, ritmul alert al vieţii, de la corpurile feminine eliberate de chinul corsetului la formele geometrice, ce domină arhitectura şi picturile timpului, ajungând la noile concepte folosite în arhitectură şi artele decorative, totul stă sub semnul metamorfozelor estetice, ideatice şi sociale.

Vei descoperi, împreună cu istoricul Monica Neațu și cu ajutorul a numeroase imagini, modul în care societatea de la 1900 a reacţionat în faţa modernizării. Îi vei înţelege sensibilităţile, extravaganţele şi te vei bucura de farmecul ei.

Temele celor patru ateliere sunt:

1. Art Nouveau – doar un curent artistic? Dilemele unei definiţii. Arta în marile capitale europene. Începuturile acestui curent artistic în Anglia victoriană. Experimentele arhitectonice belgiene. Parisul – Belle Epoque. Expoziţia universală – 1900. Staţiile de metrou şi gloria lui Hector Guimard. Gloria afişului (Toulouse-Lautrec, Mucha & Co.)

2. Viena lui Gustav Klimt şi extravaganţele lui Gaudi. O privire comparativă asupra stilului Art Nouveau în Europa şi SUA. Louis Comfort Tiffany. Trupul feminin se eliberează – geniul lui Paul Poiret.

3. Art Deco şi societatea interbelică. „Ornamentul este o crimă”. Peter Behrens, Walter Gropius, Auguste Perret. Théâtre des Champs-Élysées – stil şi spectacole. Trupurile şi arta se eliberează. Fascinaţia baletului rus. Ritualul primăverii. De la Montmartre la Montparnasse – boema parizianăînainte şi după război. Expoziţia de arte decorative din 1925.

4. Viteză, simplitate, funcţionalitate şi eleganţă. O metropolă a viitorului: Chrysler Building, New York. Stilul pachebot. Casa – o maşină de locuit. Le Corbusier şi Mallet-Stevens. Moda feminină şi masculină. Coco Chanel, Băietana. O pictoriţă a elitelor pariziene – Tamara de Lempicka. Sfârşitul unei lumi.

Întâlnirile cursului despre Art Nouveau și Art Deco au loc zilnic, de luni 5 până joi 8 august, de la 19.00, la Fundația Calea Victoriei – pe strada C. A. Rosetti, la nr. 47, et. 1. Taxa de participare este 240 de lei, înscrieri se fac pe contact@victoriei.ro.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/de-la-art-nouveau-la-art-deco-arta-moda-si-societate-2/

Pret bilet: 240 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 435

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 354 zile, 25 Iul. 2019

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 812

Alte Evenimente din Bucuresti
concert celine dion in 2021

Concert Celine Dion in 2021

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Iulie 2020
rock metal nation fest 2

Rock Metal Nation Fest #2

Bucuresti, Bucuresti. 18 Sep 2020 - 19 Sep 2020
concert judas priest

Concert Judas Priest

Bucuresti, Bucuresti. Marţi 21 Iulie 2020
metal show tib

Metal Show & TIB

Bucuresti, Bucuresti. 29 Sep 2020 - 2 Oct 2020
  • Ai ceva de zis?

    .