poze eug ne delacroix pictorul romantic si revolutionar

Eugène Delacroix – pictorul romantic şi revoluţionar

Bucuresti , Bucuresti. Joi 3 Martie 2022 19:00
str. C. A. Rosetti, nr 47, et. 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

În 3 martie, de la ora 19:00, Fundația Calea Victoriei te invită la evenimentul online Delacroix – pictorul romantic şi revoluţionar, susținut de lectorul Monica Neațu. Creatorul unor tablouri mitice – Moartea lui Sardanapal, Libertatea conducând poporul– Eugène Delacroix (1798-1863), dincolo de clasificări academice, ilustrează în tablourile și scrierile sale angoasele, aspiraţiile şi călătoriile contemporanilor săi. Martorul nenumăratelor mişcări politice şi revoluţii din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Delacroix a putut admira, în galeriile muzeului Luvru, toate splendorile colecţiilor europene, aduse cu forţa, la Paris, de împăratul Napoleon.

Inspirat de Géricault, dar şi de arta Renaşterii, artistul a prezentat la salonul din 1822, „Barca lui Dante”, o pânză cu un impact uriaş. În anii următori, lupta de independenţă a grecilor îşi găseşte loc printre temele sale favorite, dar ce pare că îl interesează este eroismul anonim, suferinţa umană, absurditatea războiului şi mai puţin detaliile unor confruntări politice şi militare contemporane.

Shakespeare, Byron, Hugo îşi pun amprenta asupra universului său pictural şi intelectual, iar căutările generaţiei romantice, care se întâlnea la seratele lui Charles Nodier, sunt dominate de elaborarea unui nou limbaj estetic. Evul mediu şi Orientul, temele predilecte ale generaţiei romantice, îşi găsesc ecoul în tablourile lui Delacroix. În „Intrarea cruciaţilor în Constantinopol” (1840), un ev mediu imaginar este reînviat, într-o cascadă de stofe orientale, lănci şi flamuri, armata cavalerilor medievali, care a devastat Constantinopolul în 1204, devine un mit eroic.

Călătoria în Orient (1832) îi oferă lui Eugène Delacroix posibilitatea să descopere un Orient fantasmat de europeni şi să îl observe cu o curiozitate şi minuţiozitate etnografică şi istorică. Caietele pline de schiţe, însemnările legate de culoare, haine, podoabe, obiceiuri locale, aveau să îi alimenteze creaţia artistică până la sfârşitul vieţii.

Vă invităm la un atelier dedicat unui intelectual din perioada romantică, scrierile lui, mai puţin cunoscute ilustrează climatul şi ideile epocii. Vom discuta şi de cea mai cunoscută pânză a sa Libertatea conducând poporul, o alegorie modernă şi franceză, prin excelenţă. De la modul cum a fost percepută în epocă, temerile şi enervările politice pe care le-a creat în 1830, până la modul în care s-a integrat în imaginarul francez, şi, în final, în cel european.
Sursa imagine – https://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_of_Sardanapalus
Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom. Evenimentul este live, online, interactiv şi nu se înregistrează.

Lector: Monica Neațu
Data: 3 martie 2022
Ora: 19:00
Ateliere: 1
Cost: 60 lei

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/eugene-delacroix-pictorul-romantic-si-revolutionar/

Pret bilet: 60 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 270
calea victoriei

Adaugat in urma cu 763 zile, 24 Feb. 2022

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .