poze vernisajul expozi iei film proiect curatorial la bucure ti

Vernisajul expoziției „FILM – proiect curatorial” la București

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 12 Octombrie 2018 20:00
WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, corp E, etaj 2

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expoziția FILM – proiect curatorial va fi deschisă în București vineri, 12 octombrie 2018

Asociația 4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași, lansează expoziția FILM – proiect curatorial la București în data de 12 octombrie 2018, la WASP Working Art Space and Production, unde va putea fi vizitată până sâmbătă, 20 octombrie.

Prezentată inițial la Iași, expoziția conține filme și instalații video, fotografii și proiecte de sunet experimental realizate de artiștii Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean și Sorin Vreme, iar curatorul său este Matei Bejenaru. În plus, instalația cuprinde și o serie de filme experimentale realizate de studenții universităților de arte din Iași și București, care, în perioada 6 - 10 octombrie, au participat la workshop-ul Camera prezentă, coordonat de Lavinia German.

În timp ce workshop-ul a avut drept scop explorarea relației cameră-timp-corp, FILM – proiect curatorial pune accent pe filmul analog în era tehnologiei și a filmelor digitale, în care oricine deține un smartphone poate filma cu telefonul și deveni astfel un creator de conținut. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul este invitat să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție, și să urmărească proiectele incluse în expoziție:

 Interlaced, film video realizat de Cătălin Soreanu sub forma unei metafore vizuale ce pune în relație cunoașterea tehnologică și imaginea analogică specifică mediului televiziunii, într-un proces de codare/decodare a conținutului și semnificațiilor specifice.

 Eseul video Acolo, al Laviniei German, care cartografiază analogic/manual pe o distanță de câțiva kilometri un cadru natural nepopulat. Camera de filmat și autorul parcurg simbiotic un traseu, completându-și reciproc perspectiva de privire, ambii observatori fiind dependenți unul de celălalt.

 Instalația video Portretul lui Shizuo Takano, realizată de Ciprian Ciuclea, ce pune în discuție formatul video VHS (Video Home System) lansat în Japonia în 1976, ca rezultat al cercetărilor echipei conduse de Shizuo Takano împreună cu Yuma Shiraishi.

 Instalația audio-video Wave a artistei Diana Dulgheru, prin intermediul căreia se studiază percepția media si crearea unui hibrid care să includă trăsăturile comune ale mai multor medii (fotografie, film, imagine TV), propunând o meditație asupra mediului de film.

 Filmul video With Wind. Double Breath, realizat de Irina Botea și Jon Dean, ce are ca referințe proiectele de artă conceptuală care folosesc limbajul scris și filmele experimentale de artist din anii 60-70. Cei doi artiști au procesat și animat prin scanare cadrele din film care reprezintă cuvintele preferate folosite de mama artistei.

 Filmul video HD Barja 44, Barja 45, realizat de Sorin Vreme, care constă în modalitatea de a lucra cu elementele de limbaj specifice filmului: durata, planul de focalizare și profunzimea de câmp. Sorin Vreme a filmat pe malul Dunării barjele care se deplasează cu viteză constantă. Prin folosirea unui obiectiv de focală mare, spațiul se aplatizează și, aparent, își pierde profunzimea.

Detalii vernisaj și expoziție:

12.10 – 20.10.2018 - WASP Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu nr. 67-93, corp E, etaj 2, București // Vernisaj: 12.10.2018, ora 20:00

13.10.2018 – Tur ghidat în compania curatorului și a artiștilor implicați în proiect, în cadrul eXplore festival #13 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, ora 18:00

Curator: Matei Bejenaru

Artiști: Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean, Sorin Vreme

Participanți workshop: Denisa Velicu, Bianca Batcu, Alice Feraru, Eduard Verde, Eveline Enescu, Mircea Hristescu

Manager de proiect: Andreea Căpitănescu

***
Producător: Asociația 4Culture
Co-producător: WASP Studios

FILM – proiect curatorial este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu" din Iași, Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi, Galeria apARTe din Iași

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista Arta

www.waspmagazine.com
www.4culture.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 720

Eveniment postat de organizator

georgiana petcu

Adaugat in urma cu 1996 zile, 10 Oct. 2018

Adaugat de georgiana.petcu

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 11

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .