poze ziua iei celebrata la mall promenada

ZIUA IEI, celebrata la Mall Promenada

Bucuresti , Bucuresti. Joi 25 Iunie 2015 12:00
Promenada Mall (Calea Floreasca, 246B)

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expozitia „ie veche, ie noua”, gazduita de mall Promenada in perioada 31 mai – 24 iunie, si-a desemnat castigatoarele concursului de creatie de ii, cu ocazie Zilei Internationale a Iei. Expozitia a reunit 29 de piese originale, lucrate manual de membrele comunitatii SEMNE CUSUTE, si s-a incheiat cu un seminar de coasere a iilor, sustinut de Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE si a comunitatii SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE.

Iile au fost jurizate de catre Dr. Varvara Buzila, Nelu Dumitrescu, Sebastian Paic, specialisti in folclor si etnografie, si Ioana Corduneanu. Acestia au desemnat cate o castigatoare pentru fiecare dintre categoriile ie veche si ie noua. Cele doua castigatoare desemnate sunt Alexandra Pogacean (camasa de Ilfov) la categoria ie noua si Marioara Constantin (camasa cu ciupag) categoria ie veche. Alaturi de cele 29 de piese, expozitia a cuprins si un vesmant cusut de Ioana Corduneanu, intr-un gest de solidaritate cu membrele Sezatorii Virtuale.

Iile pentru concurs au fost create conform traditiei, acestea fiind cusute din octombrie 2014, cand s-a dat startul concursului, pana la finalul inscrierilor. Ca recunoastere, castigatoarele au primit doua piese de port ce vor completa iile lucrate manual, precum si un loc la masa juriului ce va delibera in concursul de anul viitor.

Expozitia de la mall Promenada a cuprins 3 categorii de piese: ”IE NOUA” – un omagiu adus creativitatii, care a cuprins 7 piese cusute de la zero, “IE VECHE” – un omagiu adus traditiei, care a cuprins 10 piese cusute pornind de la o ie existenta, „IE IN DEVENIRE” – 12 piese care fie au fost finalizate dupa termenul limita, fie erau inca in lucru.

„A fost o incantare sa vad un vis ambitios capatand contur prin aceasta expozitie. Concurentele s-au intrecut pe ele insele si au intrecut asteptarile juriului. Ma bucur ca, alaturi de creatoarele acestor ii adevarate, am avut ocazia sa oferim vizitatorilor mall Promenada o incursiune in istoria portului romanesc.” a declarat Ioana Corduneanu.

Evenimentul s-a bucurat si de prezenta Iuliei Gorneanu, una dintre sustinatoarele active ale culturii romanesti si curatorul primei expozitii de ii gazduite de mall Promenada, „IA: Semne si Poveste”. Aceasta detine o colectie impresionanta cu vesminte autentice, cusute sau tesute manual, din toate zonele tarii, unele dintre ele datand chiar din anul 1900.

Odata cu acest eveniment, a fost decisa si tema concursului de anul viitor, „IA AIDOMA”, care va urmari reproducerea unor camasi romanesti care se regasesc in prezent in muzee prestigioase din lume precum Muzeul Metropolitan din New York sau Muzeul de Textile din Canada.

Povestea SEMNE CUSUTE a inceput in anul 2012, cand Ioana Corduneanu a lansat blogul cu acelasi nume, ce aduna peste 1000 de motive traditionale stravechi si modele de ii din spatiul romanesc, alaturi de scheme de croiala, tehnici de cusut si povesti despre ie si despre semne. In 2014, a luat nastere Sezatoarea Virtuala, SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE, o comunitate online cu peste 8.000 de membri, care isi propune sa creeze ii autentice, conform tratitiei stravechi.

Mai multe detalii despre eveniment puteti descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 835
people

Adaugat in urma cu 1742 zile, 25 Iun. 2015

Adaugat de PEOPLE

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 305

Alte Evenimente din Bucuresti
petexpo romania 2020

PetExpo Romania 2020

Bucuresti, Bucuresti. 24 Apr 2020 - 26 Apr 2020
concert celine dion in 2020

Concert Celine Dion in 2020

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Iulie 2020
starevolution dance festival

StaREvolution Dance Festival

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 9 Mai 2020
maximum rock festival 2020

Maximum Rock Festival 2020

Bucuresti, Bucuresti. 13 Iun 2020 - 14 Iun 2020
  • Ai ceva de zis?

    .