poze l homme arme
poze l homme arme

L’HOMME ARMÉ

Bucuresti , Bucuresti. Joi 9 Noiembrie 2023 17:00
Sala Dalles, Bd Nicolae Balcescu nr. 18

Categorii: Festivaluri , Muzica si Concerte , Alte Evenimente

Concert-eveniment în cadrul Festivalului Internațional MERIDIAN 2023 PERSONA

Interpretează: Corul de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”
Dirijor: Andrei Stănculescu

Regia: Mihai Lungeanu
Invitat special: dansatorul Robert Vlădescu

Concertul „L’homme armé” își propune punerea în scenă a măștilor antinomice ce au ascuns sau revelat chipul omului pe parcursul istoriei acestuia. Măștile la care face apel acest concept muzical-scenic sunt esențialele: bine-rău, viață-moarte, război-pace. Oare sunt ele măști diferite, sau doar perspectiva din care le privești le transformă într-una sau alta?

Referitor la tragediile ce se întâmplă în zilele noastre, există diferență între genocid/masacru și un război regulat şi oare este mai moral unul decât celălalt? Este capabil omul să distingă diferența dintre bine și rău, dintre mai mult și mai puțin rău, și conform căror reguli o face? Există reguli? Toate acestea sunt întrebări pe care sperăm să vi le puneți privind și ascultând acest concert spectacol.

Războiul, masacrul, răul, întunericul, toate acestea au reușit să inspire unele dintre cele mai reușite opere de artă ale umanității, de asemenea binele, pacea, blândețea și iubirea. Cine va câștiga lupta dintre cele două, asta dacă există o luptă…?

Am pus pe scenă lucrări inspirate din aceste constructe antitetice și le-am legat într-o ordine care mi-a părut că pune în centrul acestora omul și modul în care acesta percepe realitați pe care el însuși le-a creat.

Am plecat de la o temă celebră în Evul Mediu Târziu, melodie cu un text care vorbea despre război și simbioza dintre carne și fier, om și armură, și am ajuns în zilele noastre când Alexandru Semeniuc scrie o lucrare despre actualul război din Ucraina și legătura dintre lacrimă și bombă.

Aducem apoi în scenă „armele” prin care omul luptă cu sinele său tenebros — rugăciunea, meditația și introspecția — „Love” de Juta Pranulytė și „Chieruwínskaja piesń” de Krzysztof Penderecki. Încheiem această călătorie cu Suita „Flăcări și roți”, în varianta ei integrală și în ordinea textelor așa cum au fost imaginată de Corneliu Cezar (o premieră în acest sens a acestei lucrări), fiindcă aceasta este istoria umanității, un nesfârșit „dans de flăcări și roți”.

Textele pieselor aparțin lui Alexandru Semeniuc, Federico Garcia Lorca, Eugen Jebeleanu, Heinz Kahlau, Omar Khayyam, Walt Whitman, Rabindranath Tagore, Nina Cassian, Marin Sorescu, Corneliu Cezar, Adrian Păunescu, Evgheni Evtușenko, Nicolae Labiș, și vorbesc toate despre același lucru, despre om și măștile sale.

Mulțumiri lui Mihai Lungeanu pentru conceptul regizoral inedit, lui Ioan Dobrinescu pentru regia de sunet și dansatorului Robert Vlădescu pentru faptul că va fi ghidul acestei călătorii scenice.”

Andrei Stănculescu – Dirijorul Corului de Cameră „Preludiu – Voicu Enăchescu”

Concert realizat în parteneriat cu C.N.A. Tinerimea Română şi cu Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”.

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii: https://snr-simc.org/meridian-festival/

Comenteaza pe Facebook
ppdp

Adaugat in urma cu 239 zile, 30 Oct. 2023

Adaugat de managerdp

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 406

Alte Evenimente din Bucuresti
concert ed sheeran la bucure ti

Concert Ed Sheeran la București

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 24 August 2024
saga festival 2024

SAGA Festival 2024

Bucuresti, Bucuresti. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
targul de carte gaudeamus la bucuresti 2024

Targul de carte Gaudeamus la Bucuresti - 2024

Bucuresti, Bucuresti. 16 Oct 2024 - 20 Oct 2024
concert faun la bucuresti

Concert Faun la Bucuresti

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 4 Decembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .