poze teatru nunzio de spiro scimone
poze teatru nunzio de spiro scimone

Teatru: NUNZIO de Spiro Scimone

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 26 Noiembrie 2021 19:00 - Vineri 26 Noiembrie 2021
Str. Lipscani 84-90

Categorii: Muzica si Concerte , Spectacole si Filme , Alte Evenimente

Piesa multipremiată de teatru contemporan Nunzio este una dintre cele mai recente montări pe scena ARCUB, în regia Alinei Hiristea și în interpretarea actorilor Mircea Andreescu şi Ion Grosu. Spectacolul de teatru Nunzio este o poveste contemporană ce explorează un subiect de actualitate, cel al empatiei şi al solidarităţii umane, cu trimitere la realitatea esenţială, la ceea ce este dincolo de percepţiile lumești.

Un spectacol tonic despre un ucigaş plătit, un hit-man (Ion Grosu) îmblânzit și vindecat de frustrare și ură de către un bătrân naiv până la tragi-comic, un homeless (Mircea Andreescu), Nunzio exprimă puterea noastră de a-i vindeca pe ceilalți, prin propriul exemplu, prin candoare, discreție și acel senzor tainic de umanitate ce poate fi activat în fiecare dintre noi. Nunzio ne amintește de marea forță a compasiunii umane ascunsă într-un bătrân încercat de viață ce nu și-a pierdut copilăria, exprimată într-un mod neo-cehovian, un nou Cehov de care teatrul actual are atâta nevoie.

Prima piesă scrisă de actorul şi autorul italian Spiro Scimone, Nunzio a fost distinsă cu titlul „Autori Noi” în anul 1994 şi cu Medalia de Aur pentru dramaturgie în 1995, din partea IDI (Istituto del Dramma Italiano). Scrisă în dialectul messinez, Nunzio introduce un nou limbaj teatral şi cucereşte publicul şi critica din lumea întreagă. Textul lui Spiro Scimone a fost tradus în limba română de Eva Simon, în cadrul proiectului internaţional de promovare a dramaturgiei contemporane „Fabula Mundi. Playwriting Europe”, realizat în 2012 de către Teatrul Odeon.

În montarea de la ARCUB, în regia Alinei Hiristea, Nunzio pune accent pe tragi-comicul situaţiilor prin tuşe tragice contracarate de pusee de ludic, care apar precum plantele prin crăpăturile din asfalt, cu o vitalitate uimitoare, la ambele personaje.

„Solidaritatea umană încă există. Omul rătăcit, tulburat, traumatizat, care ajunge să fie agresiv, ca reacție la răul lumii, poate fi ajutat să se întoarcă la umanitatea pierdută, la acel tânăr curat, care își dorea să trăiască frumos. Este un cutremur interior și o renaștere, o reconstrucție interioară, din temeliile ființei. […] Omul simplu are resorturi interioare nebănuite,” declara regizoarea Alina Hiristea despre ideea spectacolului Nunzio.

Alina Hiristea a studiat regie teatru cu Cătălina Buzoianu la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” şi a regizat peste 50 de spectacole de teatru. Din repertoriul regizoarei de teatru fac parte titluri precum „Bună seara, domnule Wilde” după Oscar Wilde, „Inima Reginei Maria”, dar şi spectacolele shakespeariene „Hamlet”, montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, şi „Furtuna”, la Teatrul Gong din Sibiu – producţii pentru care a primit Trofeul Festivalului Internaţional Shakespeare Craiova în 2010, respectiv 2016.

Printre cele mai recente proiecte ale sale, în calitate de coordonator artistic al programului Teatrului Poesis, distins recent cu Premiul special UNITER, se numără „Călătoria lui Dante”, o montare după „Divina Comedie” de Dante Alighieri, în interpretarea actorului Emil Boroghină, care marchează 700 de ani de la moartea lui Dante.

Printre teatrele cu care a colaborat se numără Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul de Stat Oradea, Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov şi Teatrul Nottara.

Nunzio de Spiro Scimone, traducerea Eva Simon
Cu: Mircea Andreescu, Ion Grosu
Regia și ilustrația muzicală: Alina Hiristea
Scenografie, concept video și filmări: Cristian Negoescu

Spectacolul de teatru Nunzio a avut premiera la Sala Mare – ARCUB vineri, 15 octombrie şi sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 19:00. Cea de-a două reprezentație a fost urmată de lansarea volumului „Culise. Jurnal” semnat de actorul Mircea Andreescu.

Mai multe detalii: https://arcub.ro/bilete-online/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 414
arcub

Adaugat in urma cu 741 zile, 22 Nov. 2021

Adaugat de ARCUB

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 250

Alte Evenimente din Bucuresti
 tefan banica concert de craciun 2023

Ștefan Bănică - Concert de Crăciun 2023

Bucuresti, Bucuresti. 8 Dec 2023 - 10 Dec 2023
bucovina traditionalul concert de sarbatori

Bucovina - Traditionalul concert de Sarbatori

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 9 Decembrie 2023
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .