poze simpozionul performance architecture and landscape wasp

Simpozionul "Performance, architecture and landscape" @ WASP

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 28 Iunie 2019 19:30 - Miercuri 3 Iulie 2019
Str. Ion Minulescu 67 - 93, sector 3, București

Categorii: Spectacole si Filme , Expozitii si Lansari de carte

WASP Studios si Asociația 4Culture organizează simpozionul Performance, architecture and landscape, în perioada 28 iunie - 3 iulie 2019, în București.

Programul evenimentului include instalații, performance-uri și prezentări susținute de artiști și arhitecți din România, Austria, Franța, Belgia și Suedia, la WASP - Working Art Space & Production.

Simpozionul va fi deschis vineri, 28 iunie, la ora 19:30, cu reprezentația BETON a celor doi artiști austrieci Hygin Delimat și Martyna Lorenc, membri ai companiei de arte performative Body Architects. Performance-ul va fi urmat de un dialog intre cei doi artiști si arhitecta Oana Iacob – Republic of Architects. Tema dialogului va fi relația dintre artă, comunități sociale și spațiul public construit.
Inspirat de vibrația în tonuri de gri, apărută în spațiile condiționate de modernismul greșit interpretat, spectacolul BETON surprinde metafora blocurilor de beton. În loc să fie o întruchipare a idealului transmis de arhitectul și urbanistul Charles-Édouard Jeanneret, cel care a pus bazele arhitecturii moderne și este cunoscut sub numele de Le Corbusier, ele sunt o relicvă a erei absurdității. BETON înăbușește dorințele, visurile și țelurile, inhibă interacțiunile umane și provoacă agresiune. Pe de altă parte, acesta este locul în care cultura urbană devine o formă de expresie și evadare, un puternic răspuns al tinerilor.

Cei doi artiști, nominalizati de danceWEB Viena, se află în rezidență de creație la WASP Working Art Space and Production între 19 și 29 iunie 2019, pentru pregătirea performance-ului. Rezidența are loc în cadrul proiectului de cooperare europeană Life Long Burning - Towards A Sustainable Eco-System for Contemporary Dance in Europe, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă în perioada 2018 – 2022.

În instalația REMOTE PROXIMITY, prezentată în data de 29 iunie, la ora 19:30, artistul vizual român Ciprian Ciuclea adresează publicului două întrebări importante legate de activitatea sondei japoneze Hayabusa 2 și lunga călătorie în necunoscut, în vederea explorării spațiului. Pe 21 februarie 2019, sonda a atins cu succes suprafața asteroidului Ryugu, la aproximativ 290 de milioane de kilometri de Pământ, cu scopul de a preleva mostre de rocă pe care le va aduce pe Terra pentru analize amănunțite. Contactul cu lumile îndepărtate este astăzi posibil cu ajutorul tehnologiei, însă acestea rămân în continuare abstracțiuni fascinante. Experimentul naște întrebări, iar două dintre acestea sunt adresate chiar de către artist: vom mai avea certitudinea explorării și folosirii spațiului extraatmosferic în interesul general al omenirii?; va fi (din nou) curiozitatea științifică lăsată în umbra interesului politic?
Instalația va fi precedată de o prezentare susținută de Ciprian Ciuclea.

Expoziția EROII AU FOST SI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument, semnată de Iosif Király, va fi deschisă publicului luni, 1 iulie, începând cu ora 19:30. Aceasta investighează, prin reconstrucții și asocieri fotografice, diferite ipostaze în care cetățeni ai epocii digitale se raportează la istorie și la personalitățile care au marcat-o. Artist, arhitect si educator ce trăiește în București, Iosif Király este și coordonatorul expoziției VISIBLE X INVISIBLE. Ea cuprinde proiecte realizate de studenți și masteranzi ai UNArte (Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică) și Universității București (Facultatea de Litere) și poate fi vizitată în spațiul WASP până la finalul simpozionului.

Marți, 2 iulie, începând cu ora 19:30, vor avea loc două prelegeri susținute de artista belgiană Micheline Dufet si arhitecta Ilinca Păun Constantinescu, în dialog cu Andreea Căpitănescu, manager cultural și curator al WASP Working Art Space and Production, și arhitectul Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala București.

Seara va continua cu performance-ul Diaphragm Leap!?, prezentat de artistele Eve Chariatte și Laura Kirschenbaum. Începută cu o cercetare în studio, lucrarea se concentrează asupra relației dintre emoții și expresiile lor prin intermediul corpului - în special prin râs și plâns. Cercetarea este activată de o practică corporală bazată pe principalul mușchi al respirației, diafragma. Vocile celor două artiste intră într-o interacțiune între consonanțe și disonanțe, iar coregrafia propusă este o încercare de a comunica fără cuvinte: între două corpuri, între membrii audienței și dansatori, pentru a deveni în cele din urmă o experiență comună bazată pe emoții.

Prezentarea publică Diaphragm Leap!? este organizată în cadrul simpozionului în parteneriat cu Institut Corégraphique International - CCN Montpellier. Eve Chariatte și Laura Kirschenbaum au fost nominalizate de către ICI - CCN Montpellier, prin activitatea Dance Hub, să ia parte la rezidența de creație organizată în România în intervalul 30 iunie – 10 iulie 2019, în cadrul proiectului de cooperare europeană Life Long Burning 2019. Artistele vor împărtăși practicile dedicate pregătirii acestei lucrări într-un workshop susținut zilnic în intervalul 2 – 10 iulie, la WASP Working Art Space and Production, între 10:00 și 11:30. Proiectul este organizat în cadrul sezonului România – Franța 2019.

Simpozionul Performance, architecture and landscape se va încheia miercuri, 3 iulie, cu prelegerea susținută de coregraful suedez Mårten Spångberg, în dialog cu Andreea Căpitănescu și arhitecții români Vladimir Nicula si Emil Ivănescu, la WASP, începând cu ora 19:30.

Artistul Mårten Spångberg locuiește și lucrează în Stockholm. Activitatea sa se concentrează pe coregrafie, ca o practică extinsă, lucru pe care l-a abordat prin practica experimentală într-o varietate de formate și expresii. Este activ pe scenă ca performer din 1994, iar din 1999 își creează propriile coregrafii, de la solo-uri la lucrări de mare amploare prezentate în turnee internaționale.

Toate evenimentele au intrare liberă.

Program simpozion Performance, architecture and landscape:
28.06.2019, WASP - Working Art Space and Production, ora 19:30
BETON // Performance Body Architects / Hygin Delimat & Martyna Lorenc (AT)
urmat de o discuție cu cei doi artiști si arhitecta Oana Iacob (Republic of Architects)

29.06.2019, WASP - Working Art Space and Production, ora 19:30
REMOTE PROXIMITY // Ciprian Ciuclea (RO)
Instalație audio-video, precedată de un artist talk

01.07.2019, WASP - Working Art Space and Production, ora 19:30
EROII AU FOST ȘI EI OAMENI CA NOI. De la selfie la monument // Iosif Király (RO)
Expoziție de fotografie, precedată de un artist talk

02.07.2019, WASP - Working Art Space and Production, ora 19:30
Prelegeri și discuții // Micheline Dufet (BE), Andreea Căpitănescu, Ilinca Păun Constantinescu, Emil Ivănescu (RO)
Diaphragm Leap!? // Performance
Eve Chariatte & Laura Kirschenbaum (FR)

03.07.2019, WASP - Working Art Space and Production, ora 19: 30
Prelegere și discuții // Mårten Spångberg (SE), Vladimir Nicula, Emil Ivănescu, Andreea Căpitănescu (RO)


Adresa:
WASP – Working Art Space and Production – Str. Ion Minulescu 67 - 93, sector 3, București
***
Producători: WASP Studios și Asociația 4Culture
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Europalia Arts Festival Romania
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Ordinul Arhitecților din România - Filiala București, Anuala de Arhitectura, Universitatea Națională de Arte București
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Arta, Zeppelin, Feeder

www.waspmagazine.com
www.4culture.ro

Mai multe detalii: http://waspmagazine.com/simpozionul-performance-architecture-and-landscape-va-avea-loc-in-perioada-28-iunie-3-iulie-2019/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 802

Eveniment postat de organizator

georgiana petcu

Adaugat in urma cu 1800 zile, 25 Iun. 2019

Adaugat de georgiana.petcu

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 11

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
festival nostalgia 2024

Festival Nostalgia 2024

Bucuresti, Bucuresti. 28 Iun 2024 - 30 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .