poze kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu
poze kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu poze kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu poze kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu

Kiritza sau jocul de-a... un spectacol de Gigi Căciuleanu

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 27 Octombrie 2021 20:00
Teatrul Național București, Sala Studio

Categorii: Spectacole si Filme

Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri”, acum la 200 de ani de la nașterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa cucoană Chirița, personajul care i-a încununat de succes cariera îndelungată de dramaturg? Maestrul Gigi Căciuleanu revine pe scena TNB cu o provocare în ritmuri dans-teatrale: „Kiritza sau jocul de-a...”

Spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI.

Artist de primă mărime, talent plurivalent, maestrul Gigi Căciuleanu revine pe scena TNB cu o provocare în ritmuri dans-teatrale. O Kiritză a tuturor Chiriţelor lui Alecsandri, de la prima (Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, din 1850) până la ultima (Chirița în balon, 1875), urmând să le recunoaşteți și pe celelalte două, cu toată galeria de personaje comice, aprinse de doruri şi patimi. Un spectacol având-o drept protagonistă pe bine-cunoscuta boieroaică de provincie, incultă, nepoliticoasă şi ahtiată după ranguri.

„Un personaj exotic și sofisticat”, așa cum îl vede creatorul spectacolului. „De altfel, toți cei (și cele) care au interpretat-o au fost personalități cât se poate de complexe. Faptul că personajul a fost inițial conceput ca un travesti arată nevoia de a-l reprezenta ca pe „ceva” ieșit din comun. Excesiv. În sensul în care „excesele” unei soprane sunt reprezentate prin notele acute sau cel al unei balerine prin dansul pe poante. Dar ce e mai „ieșit din comun” decât o divă de operă?…” întreabă, retoric, Căciuleanu. Așa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colț de ochi, personajul Coanei Chirița m-a înduioșat de când l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom” la feminin, doritor de emancipare cu orice preț. Dorind din toți „țâțânii” sufletului de a-și părăsi condiția pentru a se putea „duce spre lună și stele”… Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranță Coana Chirița n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică…”, Gigi Căciuleanu.

Vă invităm să intrați în jocul propus de regizorul-coregraf, să savurați textele lui Alecsandri traduse în vorbă mișcată și vorbă cântată, să descâlciți ițele întortocheate ale intrigilor Chiritzoaiei ajunsă, în 2021, fermecătoare divă de operă ‒ Kiritza-și schimbă vocea, dar năravurile ba! ‒ înzestrată cu acute dintre cele mai strălucite și amețitoare.

Împreună cu distinsa soprană Oana Berbec, superbele DansActrițe și minunații DansActori ai Naționalului, Gigi Căciuleanu reușește un spectacol cu partituri excepționale, pline de farmec și haz, care transpun în gest, mișcare și ritm, savoarea limbii și vorbirii unei epoci cu mentalitățile ei cosmopolite.

Vă veţi întreba poate, de ce „Jocul de-a…”? Gigi Căciuleanu explică: Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul…” lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea și costumul oricăruia dintre personaje”.

Alături de soprana Oana Berbec veţi regăsi o mulţime de actori îndrăgiţi din trupa TNB : Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Costina Cheyrouze, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Crina Semciuc, Victoria Dicu, Eduard Adam, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Calotă, Mihai Munteniţă, Ionuţ Toader, Emilian Mârnea, Axel Moustache, Petre Ancuţa.

Kiritza sau jocul de-a…, un spectacol de Gigi Căciuleanu după Vasile Alecsandri. Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu, asistat de Lelia Marcu-Vladu. Decorul este semnat de Florilena Popescu Fărcăşanu. Costumele – de Liliana Cenean. Muzica este compusă de Paul Ilea.

Mai multe detalii: https://www.tnb.ro/ro/kiritza

Pret bilet: 50 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 532

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 1010 zile, 09 Oct. 2021

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 233

Alte Evenimente din Bucuresti
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
concert ed sheeran la bucure ti

Concert Ed Sheeran la București

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 24 August 2024
targul de carte gaudeamus la bucuresti 2024

Targul de carte Gaudeamus la Bucuresti - 2024

Bucuresti, Bucuresti. 16 Oct 2024 - 20 Oct 2024
concert faun la bucuresti

Concert Faun la Bucuresti

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 4 Decembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .