poze talk show alergand independent

Talk-SHOW: alergând independent

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 22 Septembrie 2022 18:00
UAD Cluj-Napoca, Casa Matei, Sala Mare, et. 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Alternative de supraviețuire ale scenei artist-run

Discuție publică

Evenimentul face parte dintr-un proiect inițiat din motivația de a valorifica, pune în dialog și expune practica unor artiști și artiste care sunt în același timp curatori, manageri culturali sau alt tip de lucrători culturali – implicați activ - pentru și în folosul unor comunități de artiști sau a unor inițiative culturale. În
cadrul acestuia, organizăm o discuție publică la care vor lua parte: Lucian Indrei, Cristina Curcan - artiști, curatori și manageri Lateral artspace / Co-Lateral; Bandi Sasha Robert - artist și co-fondator Grota artcrypt, Thea Lazăr - artistă, curator și coordonator Aici Acolo Pop-up gallery, Robert Băjenaru – artist vizual la bază, curator și fondator Cazul 101 și Another Mobile Gallery, Mihai Pop - artist vizual la bază, în prezent director al Galeriei Plan B Cluj/ Berlin și unul din inițiatorii proiectului Fabrica de Pensule, Alina Andrei - artistă și curator la spațiul White Cuib, Horațiu Lipot - artist, curator al galeriei IOMO și coordonator Atelier 35 între 2019-2021. Discuția vă fi moderată de Miki Braniște – manager cultural,
curator în domeniul artelor performative și lector universitar la UBB Cluj-Napoca în cadrul Facultății de Teatru și Film. Se vor alătura discuției Alexandra Mocan, Alexandru Muraru și Matei Toșa – inițiatorii proiectului.

Munca în sectorul cultural presupune o investiție semnificativă de timp și energie, iar de multe ori, acaparați de proiecte adiacente, unii artiști nu mai au suficiente resurse pe care să le dedice practicii artistice proprii. Această duplicitate impune deseori o ierarhizare a activităților, de multe ori cea artistică
căzând pe locul al doilea. Discuția pe care o inițiem caută să investigheze granița dintre renunțare și perseverență, analizând mijloacele prin care artiștii și artistele împacă ambele statusuri în cauză și reflectând asupra posibilităților de a consolida scena artist-run / independentă.

Vom discuta cu artiștii invitați și cu publicul despre trecut, prezent și viitor, atât în termeni care să reflecte practica și statusul artistului lucrător cultural și a scenei artist-run, dar și dintr-o perspectivă reflexivă asupra lucrurilor pe care le revendicăm din trecut, le dorim de la prezent, sau le imaginăm despre viitor din această poziție.

Accentul discuției vă fi îndreptat către ce anume ne alimentează să continuăm acest drum în ciuda eșecurilor, sau chiar în ciuda faptului că profesia de artist nu este în mod necesar una care să garanteze stabilitate.

Într-o măsură predominantă artiștii invitați în proiect nu au o formare profesională în direcții manageriale sau curatoriale și activează independent. Modalitățile prin care activează sub formula artist-run sunt foarte distincte - de la spații care nu au avut niciodată un ”sediu” stabil, la spații susținute de finanțatori privați, sau ocupă spațiile care constituie anexele caselor pe care le locuiesc/locuiau (etc.) Backgroundul artistic al invitaților este de asemenea unul divers, încât unii din aceștia nu se mai revendică deloc sub această profesie (de artist), iar pentru unii aceasta rutină de a se investi în scopul promovării și al lucrului cu alti artiști a devenit factor declanșator pentru a se concentra mai mult pe propria practică artistică.

Eveniment organizat de Asociația Silver Screen și MATCA artspace în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Asociația Silver Screen este o organizație care și-a început activitatea în 2018, cu scopul de a mobiliza evenimente artistice într-un spațiu alternativ, un spațiu de tip artist-run space numit MATCA artspace. Principala motivație în acest sens a fost de a promova arta și educația artistică prin organizarea de expoziții periodice, astfel promovând viziuni locale, naționale și internaționale prin susținerea, încurajarea, medierea și promovarea practicilor artistice contemporane. Odată cu aceste intenții s-a derivat înspre a menține o așa-zisa platformă constantă de investigare a practicii și limbajului artistic, devenind un organism de monitorizare, mapare, administrare, punere în scenă și asimilare a producției de artă ca și cumul/relevanță în societatea contemporană.

MATCA artspace este un spațiu artist-run gestionat și curatoriat de trei artiști vizuali din Cluj-Napoca (Matei Toșa, Alexandru Muraru și Alexandra Mocan) de la începutul anului 2017. Cei trei au regenerat un fost atelier de pielărie - care până în momentul prezent a fost convertit în spațiu de expunere. În cadrul proiectelor ce le desfășoară, MATCA urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având drept motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și identificare ale artiștilor într-un timp în care valorile și reperele se modelează și remodelează constant. Spațiul MATCA a colaborat în mod direct cu un număr de aproximativ 150 de artiști, parte din ei, subiecții unor colaborări repetate. În viziunea MATCA, punerea în dialog a artiștilor emergenți cu cei consacrați în diverse contexte joacă un rol major, urmărind în acest sens un discurs de de-ierahizare a statutului artistic.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mai multe detalii: http://www.uad.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 282
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 574 zile, 20 Sep. 2022

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .