poze elena basso stanescu gradini de lumina

Elena Basso-Stănescu - Grădini de lumină

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 19 Mai 2016 18:00
Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

„Grădini de lumină, titlul expoziției personale din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, este o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso-Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară. „Grădinile” imaginate sunt fac trimiteri multiple şi subtile la grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru în viziunea „ünheimlich” a lui Bosch, grădina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești.

Astfel de repere culturale dau un plus de consistență discursului, îl fac să fie greu decriptabil și tocmai de aceea fascinant. Semne, simboluri, însemnări sunt țesute în lucrări, ele spun o poveste universală și personală, intelectuală și emoțională”. Rândurile aparţin lect. univ. dr. Lucian Broscăţean, fost „elev” al Elenei Basso-Stănescu şi actualmente coleg al artistei în cadrul departamentului pe care aceasta îl conduce. Tânărul creator de modă surprinde, sensibil, dar şi pertinent, ideile, inspiraţia şi frumuseţea acestei expoziţii personale a profesoarei sale, care are loc după o perioadă lungă de timp în care viziunile s-au conturat şi s-au convertit în aceste lucrări, readucând-o pe simezele Muzeului de Artă.
„Metode tradiționale de țesere și brodare, laser cut, digital print-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva din tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor. Generarea și dezvoltarea materialităților au devenit intrinsec legate de căutările artistice ale Elenei Basso-Stănescu. Fragmentarea scenelor, dezintegrarea texturilor, înnobilarea detaliilor cu aplicații fine, meticulozitatea intervențiilor dezvăluie un proces creativ complex, care revitalizează imaginea artei decorative parietale, la început de secol XXI” continuă Lucian Broscăţean în încercarea de a reda o imagine completă a expoziţiei Grădini de lumină.
Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Modă-design vestimentar, Elena Basso-Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii. Expozițiile, proiectele personale, fashion show-urile, acțiunile coordonate, organizarea anuală a Galei UAD Fashion Design, workshop-urile, conferințele care îi compun CV-ul au în comun relevanța demersurilor ce deschid noi perspective, direcții, abordări în arta decorativă și în moda contemporană românească.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 391
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 1480 zile, 17 Mai. 2016

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 716

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
david garrett

David Garrett

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 23 Octombrie 2020
baricada folk

Baricada Folk

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 1 Ianuarie 2021
vacanta in delta dunarii 2020

Vacanta in Delta Dunarii 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 20 Iun 2020 - 26 Iun 2020
vacanta israel septembrie 2020

Vacanta Israel septembrie 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Sep 2020 - 22 Sep 2020
  • Ai ceva de zis?

    .